Peter Simon Správy

Novinka na rožňavskej vlakovke: Spríjemnite si cestovanie čítaním

Vo vestibule vlakovej stanice v Rožňave po novom nájdete regál s knižkami, ktoré si môžete vziať do vlaku a tým si spríjemniť cestovanie. Zisťovali sme informácie priamo v knižnici, kde tento nápad vznikol.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na rožňavskej vlakovke: Spríjemnite si cestovanie čítaním
Foto: Tatiana Bachňáková

Knihy si môžete čítať v čakárni, a ak vás zaujmú, môžete si ich zobrať aj do vlaku. A to všetko úplne zadarmo. Tento milý projekt má na svedomí pracovníčka rožňavskej knižnice, Tatiana Bachňáková.

Ako pre náš web hneď na úvod prezradila, nápad prišiel len tak. Tým, že v poslednej dobe bola častejšie na stanici, napadlo jej, že v knižnici majú publikácie v burze, stále im niekto prinesie ďalšie a ďalšie a ľudia, ktorí cestujú z rožňavskej vlakovej stanice si nemajú široko ďaleko čo kúpiť na spríjemnenie cesty.

„Na to, aby sa nápad mohol aj zrealizovať, sme začali rokovať. Napísali sme žiadosť na Železnice SR, kde sme požiadali o umiestnenie knižničného regálu vo vestibule. Dôvod bol jednoznačný, chceme šíriť a podporiť čítanie ako u detí, tak i u dospelých. Knihami, ktoré chodíme pravidelne dopĺňať chceme, čas, strávený čakaním na vlak i počas cesty vlakom, spríjemniť čítaním. Cestujúci si tak môžu zobrať so sebou na cestu vlakom knihu, resp. časopis a nemusia to vrátiť späť,“ hovorí pre náš web Bachňáková.

Knihy sú určené pre deti, mládež i dospelých, sú tam k dispozícii rozprávky, romány i náučné knihy. Treba však povedať, že sú to knihy staršie, ktoré mali v knižnici ponúkané v burze. Buď boli vyradené z ich fondov, alebo im ich priniesli čitatelia a po dohode s nimi ich zaradili do burzy. Cestujúca verejnosť si tam okrem kníh nájde aj časopisy.

„V Rožňave je to zatiaľ novinka, trvá asi dva mesiace, ale vnímame to veľmi pozitívne, nakoľko sama som bola svedkom, ako si ľudia pred cestou popri meškaní rýchlika čítali na lavičke a potom si z ponúkaných kníh brali aj do vlaku. Hneď od začiatku sme do regálu dali cca 100 kníh a aj pri doplňovaní je to zhruba taký počet. Možno sa to niekomu ani nezdá, ale nedávame tam veľmi hrubé knihy, aby cestujúci nemal pocit, že to je ťažké,“ povedala na záver Tatiana Bachňáková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM