Peter Simon Správy

Nové nájomné byty pri Rožňave: Rezort dopravy podporil ich výstavbu

Viaceré samosprávy v Košickom kraji požiadali v uplynulom roku Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR o dotáciu na výstavbu nových nájomných bytov. Dočkáme sa aj pri Rožňave. Viac v článku.

Ilustračný obrázok k článku Nové nájomné byty pri Rožňave: Rezort dopravy podporil ich výstavbu
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa hovorcu ŠFRB Rastislava Lackoviča fond poskytuje úvery na kúpu alebo výstavbu nájomných bytov. „V roku 2016 bolo schválených v Prešovskom kraji 14 úverov v sume 5 112 200 eur, čo je 238 bytových jednotiek a v Košickom kraji sedem úverov v sume 2 506 730 eur, čo je 175 bytových jednotiek,“ uviedol Lackovič.

V Košickom kraji nové nájomné byty z dotácie rezortu dopravy pribudnú v meste Dobšiná a v obciach Margecany, Jasov, Gemerská Poloma a Malý Horeš.

Rezort dopravy v uplynulom roku k 15. novembru podporil nenávratnou dotáciou výstavbu 126 bytov v Banskobystrickom kraji, 143 v Košickom, 169 v Nitrianskom, 120 v Prešovskom, 164 v Trenčianskom, 116 v Trnavskom a 68 v Žilinskom kra­ji.

„Pri podpore nájomného bývania je naším zámerom to, aby občania, ktorí nemajú vzhľadom na svoj príjem alebo sociálnu situáciu možnosť zabezpečiť si svoje vlastné bývanie, mohli žiť v slušných podmienkach. V rámci svojich dotačných schém MDV SR poskytuje dotácie na obstaranie nájomných bytov, ktoré sú kombinované so zvýhodnenými úvermi zo ŠFRB. Takto nastavený systém vytvára výhodné podmienky pre rozvoj nájomného bývania,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Ako dodala, dotácie pri bytoch bežného štandardu je možné poskytnúť až do výšky 50 % a pri bytoch nižšieho štandardu až do výšky 85 % z oprávnených nákladov. „Dofinancovanie nájomných bytov je možné z vlastných zdrojov samosprávy, ale samospráva prevažne využíva výhodné úvery poskytované Štátnym fondom rozvoja bývania na tento účel,“ uzavrela Ducká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM