Peter Simon Správy

Nová lanovka na Dedinkách? Putuje sem poriadna kopa peňazí

Poslanci rozhodli o úprave rozpočtu, spolufinancovaní viacerých projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu. Ušlo sa aj Dedinkám.

Ilustračný obrázok k článku Nová lanovka na Dedinkách? Putuje sem poriadna kopa peňazí
Zdroj: TASR

Kto by nepoznal známu atrakciu pri Dedinkách. Tá však od roku 2011 nefunguje.

Niekdajšia pýcha

Sedačková Lanovka Dedinky – Geravy, ktorá viedla horským prostredím z Dediniek na planinu Geravy, momentálne pripomína už len časy minulé. Mnohí ju považovali na najkrajšiu, keďže ponúkala nezabudnuteľnú scenériu na krásy Slovenského raja. Podľa starostu obce Dedinky, Milana Červenku, sedačková lanovka nefunguje od roku 2011.

Teraz jej však svitá na lepšie časy. Informácie potvrdila aj organizácia Košice Región Turizmus.

KSK odkleplo peniaze

Ako informovala hovorkyňa KSK, Zuzana Bobriková, v pondelok, 23. októbra 2017 sa uskutočnilo posledné, 25. rokovanie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja v jeho štvrtom volebnom období. Poslanci rozhodli o úprave rozpočtu, spolufinancovaní viacerých projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu, ale aj návrh VZN o určení počtu tried prvého ročníka stredných škôl v územnej pôsobnosti KSK pre prijímacie konanie na školský rok 2018/2019.

„V štvrtej úprave rozpočtu KSK v roku 2017 boli navrhnuté viaceré zmeny a presuny v bežných, kapitálových výdavkoch a rezervnom fonde. Je medzi nimi napríklad zvýšenie rozpočtu kapitálových výdavkov o 595 000 € na poskytnutie dotácií pre Krajskú organizáciu cestovného ruchu Košice Región Turizmus. Z toho na rekonštrukciu sedačkovej lanovky Dedinky – Geravy putuje čiastka 400 000 €,“ uviedla Bobriková.

Zvolali tlačovku, prítomný aj starosta Dediniek

Zástupcovia Košice Región Turizmus na piatkovej tlačovej konferencii v Košiciach avizovali aj koncepciu riešenia územia južnej časti Slovenského raja. Tá utrpela najmä odstavením lanovky na Geravy v roku 2011. „Pozitívnou informáciou je, že na vybudovanie novej lanovky zastupiteľstvo KSK odsúhlasilo 400 000 eur, ďalšie financie do tejto lokality prisľúbil Úrad vlády SR,“ priblížil predseda Košice Región Turizmus Ondrej Bernát.

Rekonštrukcia Kopaneckej cesty by mala byť ukončená ešte pred budúcoročnou letnou turistickou sezónou a stáť bude 496 000 eur.

„Plánujeme tam zaviesť kyvadlovú dopravu, ktorá týchto návštevníkov dokáže prepraviť. Taktiež je nevyhnutné riešiť tam ďalšie ubytovacie kapacity a možno aj formou autokempingu. Takou veľkou výzvou je aj posilnenie železničnej dopravy na trase Margecany – Mlynky a Prostredný Hámor,“ doplnila výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Obnova lanovky by podľa starostu obce Dedinky, Milana Červenku, výrazne pomohla turizmu v tejto oblasti. „Určite by to nabalilo aj iné aktivity, čo ostatne aj očakávame, že to nebude len samotná lanovka. Radi by sme, aby sa celkový systém služieb dostal na nejakú štandardnú úroveň, ktorá je bežná v takýchto strediskách,“ dodal Červenka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM