Peter Simon Kultúra

Noc divadiel sa blíži: V Rožňave si užijeme poriadnu porciu predstavení!

Milovníci divadelného umenia by mali zbystriť pozornosť. Blíži sa totiž Noc divadiel.

Ilustračný obrázok k článku Noc divadiel sa blíži: V Rožňave si užijeme poriadnu porciu predstavení!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Jedná sa v poradí už o 4.ročník podujatia, ktoré priblíži umenie na doskách, ktoré znamenajú svet, verejnosti. Noc divadiel tento rok nesie podtitul To sa ti nesnívalo!

Do obľúbeného podujatia sa tento rok zapojí rekordný počet divadiel. Jedná sa o takmer 50 divadiel v 18 slovenských mestách. A nechýba medzi nimi ani Rožňava. Podujatie začne 15.novembra. „Divadlá sa spoja presne o 19:00 hod., keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk,“ informuje stránka organizátorov. V Rožňave sa do Noci divadiel zapojí jedna inštitúcia a to Mestské divadlo ACTORES.

Program Noc divadiel 2014

Mestské divadlo ACTORES:

  • 19.00 hod. Hlavná sála divadla ACTORES -„39 STUPŇOV“ – Alfred Hitchcock, John Buchan a Patrick Barlow

4 herci hrajúci viac ako 30 postáv v špionážnej krimikomédii na motívy rovnomennej novely Johna Buchana a slávneho filmu Alfréda Hitchcocka. Richard Hanney si žije svoj nudný život v Londýne, až kým jedného dňa nestretne záhadnú ženu a ocitne sa priamo uprostred veľkého zločineckého prípadu. Tridsať deväť stupňov je adaptáciou rovnomennej novely Johna Buchana a filmu Alfréda Hitchcocka. Divadelná verzia Patricka Barlowa zožala obrovský úspech v Londýne a odvtedy získava ocenenia po celom svete. Zaujímavosťou hry je, že pôvodný príbeh je upravený pre štyroch hercov. Jedine predstaviteľ Hanneya hrá jednu postavu, herečka predstavuje tri ženy, ktoré sú charakterovo od seba úplne odlišné. Ostatných dvadsaťšesť postáv hrajú dvaja herci, ktorí sa behom sekundy dokážu zmeniť z policajtov na gangstrov, či z aristokratov na sedliakov.

  • 21.30 hod. kaviareň divadla A-club/foyer„ONÉ MAN“, Monodráma o hľadaní identity (ne)jedného muža,Fero s Mišom tvrdia, že chlap nemusí dobre vyzerať, aby zbalil ženu. Ale ja za to nemôžem, že dobre vyzerám. Preto majú ženy so mnou problém. Ale to je ich problém, že nevedia čo chcú.

    Účinkuje: Jozef Komiňák, Inscenácia vznikla ako študentské predstavenie Akadémie Umení FDU B. Bystrica

  • 22.30 hod. kaviareň divadla A-club – DIVADLO V PROVINČNOM MESTE

Diskusia o (ne)potrebnosti profesionálneho divadla a umenia v malom provinčnom meste. 20. rokov divadla ACTORES.
Diskusia v spolupráci z OZ Otvor dvor Rožňava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM