Rôzne

Neviete kam cez víkend? Máme pre Vás tip

Obec Slavošovce je už viac menej známa svojím tunelom a nedokončenou železničnou trasou, ktorej stavby lemujú celé okolie. No nájdu sa tu aj iné pamiatky a krásna prírodná scenéria na celé okolie.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam cez víkend? Máme pre Vás tip
Foto: Radka Deckerová

Ku tunelu sa dostanete ľahko, už keď vychádzate do Štítnika, tak Vás na smer upozorňujú tabule a v dedine je to už len na skok.

Pri prechádzke Slavošovcami si môžete pozrieť aj evanielický kostol, alebo pamätný dom spisovateľa Pavla Dobšinského.

Slavošovce ležia v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria v severovýchodnom výbežku Štítnickej doliny pod končiarmi Kohúta a Stolice. Hornatý povrch chotára tvoria pasienky. Nad nimi sú listnaté lesy, vo vyšších polohách lesy ihličnaté. Vznik obce spadá do začiatkov 14. storočia. Prvá zmienka je z roku 1318. Patrila štítnickým Bebekovcom, od 17. storočia Andrássyovcov. Zakladateľka papierne Johanna Gyurkyová v roku 1841 zaviedla strojnú výrobu papiera, prvú v Uhorsku.

Pri obci Slavošovce sa nachádza aj jedinečná turistická atrakcia, ktorú stojí za to vidieť i prejsť. Tunel pod Homôlkou je zaujímavou technickou pamiatkou zo štyridsiatych rokov 20. storočia. Jeho sprístupnenie odštartoval jedinečný koncert v tuneli. Dnes láka svojou tajomnosťou. Zážitok pri prechádzke úplnou tmou stojí za to vyskúšať. Tunel meria 2 400 metrov. Jeho prechod trvá slabých 45 minút. Návštevník doň vchádza vstupným portálom v Slavošovciach a vychádza nad obcou Magnezitovce. Tunel je vysoký 6,5 metra, široký štyri. Keď však doň vstúpite, zistíte, že je oveľa vyšší aj širší.

Prvá časť je pri vstupe od Slavošoviec, druhá pri vychádzaní smerom do revúckej doliny. Keď kráčate smerom k Magnezitovciam, klesáte bez toho, aby ste si to uvedomili. Stúpanie však pocítite v nohách na spiatočnej ceste.

Zdroj: Peter Simon

Slavošovce: Tip na víkend
1
Galéria
Slavošovce: Tip na víkend
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM