Peter Handzuš Rôzne

Netradičný spôsob misie v Afrike

V dňoch 22. a 23. októbra sa obyvatelia obcí Batizovce a Gerlachov mali možnosť stretnúť so Zuzanou Kovalčíkovou, ktorá sa vrátila z ročného misijného pôsobenia v Afrike.

Prezentácia jej služby spojená s prednáškou sa konala v podvečerných hodinách v zborových priestoroch Evanjelickej cirkvi a.v.Účastníci tejto prezentácie mali možnosť počuť o tom, čo všetko služba misionára obnáša, ako konkrétne slúžila Z. Kovalčíková v Zambii, ale aj o tom, že misionárom môže byť vo svojom okolí každý kresťan a nie je nutné vycestovať zrovna na opačný koniec zemegule.

Zuzka slúžila v Afrike prostredníctvom nemeckej organizácie Gottes Liebe Weltweit (Božia láska na celom svete), juhoafrickej organizácie Foundation for cross – cultural education (FCE – Nadácia pre vzdelávanie medzi kultúrami) a za podpory jej domáceho zboru Evanjelickej cirkvi a.v. v Batizovciach. Misia pozostávala z prípravneho kurzu v Juhoafrickej republike a 10 mesačnej „práce v teréne“ v Zambii, kde viedli miestnych obyvateľov k efektívnemu využívaniu pôdy a pestovaniu plodín. Celý projekt má názov „Farming God´s Way“ (Farmárčenie Božím spôsobom). Poukazuje na tradície pestovania úzko späté s okultizmom, ktoré majú deštruktívny vplyv nielen na pôdu, ale i na život obyvateľov (život v strachu a chudobe). Učí miestnych farmárčiť tak, aby to bolo v súlade s prírodou, ako ju stvoril Boh. To všetko si môžu obyvatelia zambijskej obce Kalungu vyskúšať na modelovej farme FCE, zistiť, že to funguje a zefektívniť takto živenie svojej rodiny. Okrem tejto praktickej služby boli miestni obyvatelia misionármi vedení vo viere v Ježiša Krista.

Tieto všetky informácie a mnoho ďalších zaujímavých skúseností prezentovala Zuzka veriacim v Batizovciach a Gerlachove predminulý víkend. Prednáška bola spojená so zaujímavou prezentáciou fotografií Afriky a vyvrcholila živou a plodnou diskusiou.

V najbližšej dobe plánuje Zuzka prezentácie svojej služby po celom Slovensku, takže máte možnosť zúčastniť sa a dozvedieť sa mnoho zaujímavých a oslovujúcich informácií. Na jar 2011 sa Zuzka chystá vrátiť späť do Zambie a pokračovať tam vo svojej začatej službe. Veríme, že aj jej budúce pôsobenie bude spôsobovať zmenu v srdciach nielen zambijského, ale aj slovenského obyvateľstva.

Text: Ján Matis Foto. Zuzana Kovalčíková

Netradičný spôsob misie v Afrike
1
Galéria
afrika
36
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM