Peter Simon Správy

Netradičná návšteva v rožňavskej škole: Študenti až z Holandska

Žiaci z holandskej školy vykonávajú odbornú ekonomickú stáž, s dôrazom na zahraničný export, vo firmách v Rožňave. Na škole ich očakávajú v apríli.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná návšteva v rožňavskej škole: Študenti až z Holandska
6
Galéria
Zdroj: Obchodná akadémia, Rožňava

Obchodná akadémia, Akademika Hronca v Rožňave je jediná obchodná akadémia na Slovensku, ktorá v rámci svojho vzdelávacieho programu má vybudované Centrum odborného vzdelávania pre kreatívnu ekonomiku. Sú to odborné učebne informatiky a ekonomických cvičení a vzdelávacie programy, ktoré sú úzko napojené na činnosti v praxi.

Ako informovala Stanislava Lukáčová, v rámci tohto vzdelávacieho programu aktívne pracujú v škole cvičné firmy, ktoré simulujú reálne činnosti v podnikoch. Výsledkom práce cvičných firiem je účasť na medzinárodných veľtrhoch cvičných firiem na Slovensku, ale aj v zahraničí (Poľsko, Maďarsko, Česko, Litva), na ktorých v rámci podnikateľských a marketingových aktivít dosahujú veľmi dobré výsledky.

„V dňoch 19. – 23. marca tohto roku sa zúčastnia žiaci školy so svojimi učiteľmi už piatykrát na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem v Prahe. Na veľtrhu sa zúčastnia cvičné firmy z vyše tridsiatich krajín Európy. Budú medzi sebou obchodovať a súťažiť v marketingových aktivitách,“ doplnila Lukáčová.

Podľa jej slov, druhá významná aktivita rožňavskej obchodnej akadémie, ktorá presahuje hranice Slovenska je spolupráca s najväčšou holandskou školou ROC Flevoland a s jej ekonomickým odborom MBO College Almere. „Táto spolupráca prináša reálne prepojenie teoretického vzdelávania s praxou prostredníctvom zahraničnej odbornej stáže v holandských firmách. Žiaci školy absolvujú 6-týždňovú stáž v Holandsku, ktorá im mimoriadne pomáha pri vstupe do skutočnej odbornej praxe na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ hovorí.

Spolupráca je recipročná. Žiaci z holandskej školy vykonávajú odbornú ekonomickú stáž, s dôrazom na zahraničný export, vo firmách v Rožňave. „V apríli tohto roku prichádzajú holandskí študenti do Rožňavy a celý mesiac absolvujú v Rožňavskom regióne odbornú prax vo firmách. Pod patronátom žiakov školy budú spoznávať v poobedňajších hodinách Rožňavu a cez víkendy krásy Slovenska,“ povedala Stanislava Lukáčová.

V apríli sa uskutoční aj tretie kolo projektovej spolupráce s družobnou školou v Maďarsku v rámci projektu „ Bez hraníc“ . V apríli príde do Rožňavy 30 žiakov z družobnej školy a v spolupráci so žiakmi školy budú pracovať na návrhu skrášľovania areálu j školy a spoznávať prírodné krásy nášho regiónu.

Od 9. apríla tohto roku strávia žiaci celý týždeň v Maďarsku. So žiakmi družobnej školy sa zúčastnia aktivít za účelom poznávania maďarskej regionálnej kultúry a maďarských rekreačných stredísk (Hévíz, Marcali, Zalakaros, Balaton, Badacsony).

Na záver uviedla, že cezhraničnými aktivitami školy získavajú žiaci neoceniteľné skúsenosti, rozhľad o navštívených krajinách a určite aj pozitívne zážitky pri stretnutiach mladých ľudí z rôznych krajín.

Foto ilustračné

Obrazom: Obchodná akadémia v Rožňave
6
Galéria
Zdroj: Obchodná akadémia, Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM