Peter Simon Správy

Nemocnica má nové mamografické pracovisko: Väčšia presnosť a nižšie žiarenie poteší pacientky

Nové mamografické pracovisko otvorila v stredu 28. októbra 2015 rožňavská nemocnica. Svojim pacientkam sľubuje diagnostiku s minimálnymi čakacími lehotami a v prípade potreby aj adekvátnu terapiu.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica má nové mamografické pracovisko: Väčšia presnosť a nižšie žiarenie poteší pacientky
Zdroj: Dnes24.sk

„Hlavnou súčasťou je moderný digitálny mamograf, ktorý sa vyznačuje vysokou a rýchlou zobrazovacou schopnosťou. Vďaka nižším radiačným dávkam je šetrnejší k zdraviu pacientok. Celková investícia do nového prístroja a do modernizácie priestorov mamografického pracoviska dosiahla sumu 70 000 eur,“ informoval Tomáš Kráľ, PR a marketingový manažér Sveta zdravia.

Dodal, že najväčšou výhodou mamografu je podrobnejšie a detailnejšie zobrazenie štruktúr prsníka, ktoré umožňuje nájsť aj malé ložiská. Snímky z vyšetrenia sú k dispozícii okamžite, použitím nového prístroja sa podľa neho tiež radikálne znížila už aj tak nízka radiačná záťaž, ktorú garantoval predchádzajúci mamograf. „V priestoroch starej mamografie je teraz nová vyšetrovňa, pre ňu je plánovaný nákup nového ultrazvukového prístroja, ktorý v rámci diferenciálnej diagnostiky umožní následné sonografické vyšetrenie prsníkov,“ povedal Tomáš Kráľ.

Na Slovensku zdravotné poisťovne plne hradia preventívne vyšetrenie prsníkov ultrazvukom u žien v každom veku a po dovŕšení 40. roku mamografické vyšetrenie raz za dva roky. U onkologických pacientok je odporučený interval raz za rok, prípadne podľa indikácie onkológa.

„Mnohé ženy majú z mamografického vyšetrenia obavy, a preto naň ani nechodia. Vďaka zabezpečeniu kvalitného a čo najmenej nepríjemného vyšetrenia chceme ich obavy prekonať a oveľa viac tak pomôcť v boji proti zákernej chorobe rakoviny prsníka v celom okrese. Našou ambíciou je diagnostika rakoviny prsníka s minimálnymi čakacími lehotami a zachytávanie čo najskorších štádií tohto ochorenia,“ zdôraznila Ivana Šantová, primárka rádiologického oddelenia nemocnice.

V okrese Rožňava je každoročne diagnostikovaných okolo 25 nových ochorení!

Na Slovensku je rakovina prsníka najčastejším zhubným nádorom u žien. Podľa najnovších údajov v krajine ide o 1900 nových prípadov ročne, pričom stále pribúdajú mladšie ženy. V onkologickej ambulancii rožňavskej nemocnice je aktuálne dispenzarizovaných 193 pacientok s touto diagnózou.

K výzve na prevenciu rakoviny prsníka formou pravidelných preventívnych gynekologických prehliadok a mamografických vyšetrení sa pripojili basketbalistky ŽBK Rožňava. „Ženy z Rožňavy a okolia by mali dbať na svoje zdravie a nepodceniť túto zákernú chorobu,“ zdôraznila Monika Repaszká, kapitánka a hrajúca trénerka prvoligového basketbalového tímu ŽBK Rožňava. Spoločne so spoluhráčkou Petrou Henriczyovou budú pôsobiť ako tváre osvetovej kampane, ktorej cieľom bude zvýšiť medzi ženami povedomie o význame prevencie a včasnej diagnostiky.

Foto: Tomáš Kráľ

Nemocnica má nové mamografické pracovisko: Modernizácia za 70 tisíc eur!
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM