Peter Simon Kultúra

Nechajte sa vytiahnuť von: Víkendové tipy z Rožňavy a okolia

Spestrite vytúžené voľné dni. Prinášame vám niekoľko tipov na akcie, ktoré máme rovno pod nosom.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa vytiahnuť von: Víkendové tipy z Rožňavy a okolia
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Teodor Jozef Mousson – výstava

3. – 6. august 2017 od 13:00 hod., Obrazáreň, Krásnohorské Podhradie
Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií (18. máj) sa konala dňa 16. mája 2017 o 16.30 hod. v Obrazárni grófa Dionýza Andrássyho v Krásnohorskom Podhradí vernisáž sezónnej výstavy Teodor Jozef Mousson (1887–1946). Najbohatšiu a najucelenejšiu zbierku diel uvedeného umelca vlastní Zemplínske múzeum v Michalovciach, ktoré pripravilo pre Baníckemu múzeu v Rožňave výber z tohto spomínaného bohatého fondu umeleckých diel autora. Záujemcovia môžu navštíviť výstavu diel T. J. Moussona v Obrazárni grófa Dionýza Andrássyho v Krásnohorskom Podhradí v období od 17. mája do 30. septembra 2017 od stredy do nedele týždenne od 13:00 do 17:00 hod.

Obkreslený svet – VÝSTAVA

3. – 6. august 2017 od 10:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave vás pozýva na výstavu Obkreslený svet – cestokresieb umeleckého grafika Gézu Dámosyho (Bonn, DE). Výstava potrvá do 6. septembra 2017.

Rožňavské radiály – Rurálna epopej

3. – 6. august 2017 od 8:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Aktuálny piaty ročník cyklu výstav súčasného umenia pre mesto Rožňava, s názvom ROŽŇAVSKÉ RADIÁLY, v rámci ktorého kurátorská dvojica Noro Lacko a Silvia L. Čúzyová, pripravila pre rožňavskú verejnosť viac ako 20 výstav, prednášok a ďalších sprievodných podujatí a predstavili tvorbu nemenej než 50 súčasných umelcov a kurátorov, ide do svojho veľkého finále. Ako povestná čerešnička na torte predstaví posledná výstava tvorbu mladého, ambiciózneho maliara Andrej Dúbravského (1987), ktorý si prizval hosťa, japonského maliara žijúceho v New Yorku Ryosuke Kumakuru (1981).

Letné remeselnícke tábory

3. – 4. august 2017 od 7:30 hod., Gemerské osvetové stredisko, Rožňava
Denné tábory budú prebiehať počas letných prázdnin v aj priebehu augusta od 31.7. do 4.8.2017. Deti sa v hrnčiarskej dielni naučia pracovať s hlinou, zvládnu základné techniky modelovania a vyskúšajú aj točenie na elektrickom hrnčiarskom kruhu. Vlastnoručne vyrobené predmety pod vedením odbornej lektorky Renáty Kseničovej sa naučia vyzdobiť rôznymi technikami a taktiež vyskúšajú fortieľ glazovania. Zaručeným zážitkom bude aj vypaľovanie vlastných výrobkov v elektrickej peci, či už hrnčekov, rôznych zvieratiek, obrazov, postavičiek alebo iných úžitkových a dekoratívnych predmetov. Deti si osvoja aj rôzne tradičné techniky textilnej výroby, ale aj základy gemerskej výšivky, či výrobu voskových kvietkov a iných súčastí na zhotovenie vencov.

Hviezdne kino

3. august od 20:30 hod., Hvezdáreň, Rožňava
Skladbou programu sa snažia osloviť celé spektrum návštevníkov. Premietanie začína od 20:30 hod. Augustový program otvorí Malý princ – animovaný, fantasy, Francúzsko, 2015, 106 min., mládeži prístupné. Réžia: Mark Osborne. Mark Osborne prichádza s celovečerným animovaným filmom podľa svetoznámeho a kultového diela Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ.

Otvorenie banského náučného chodníka Rákoš

4. august 2017 od 9:00 hod., Nad vodojemom pod Rákošom
Program: Slávnostné otvorenie Náučného chodníka a prechod Náučným chodníkom so sprievodcom. Záujemcovia o prechod Náučným chodníkom nech sa vybavia vhodnou obuvou a oblečením. Dĺžka trate je 15 km v teréne a trvá približne 5 hodín.

Krásnohorské hradné hry 2017

5. august 2017 od 10:00 hod., Areál pod hradom Krásna Hôrka
Podujatie, ktoré sa uskutoční už túto sobotu, 5. augusta 2017 spája stredovekú tradíciu, staré kultúrne zvyklosti a súčasnosť. Návštevníci budú môcť podľa organizátorov pod stredovekým hradom Krásna Hôrka prežiť celé tisícročie histórie ľudstva. Program TOP podujatia Terra Incognita podľa nich prenesie návštevníkov na gladiátorské zápasy, aby ich vzápätí pozval na pirátsku loď, ktorá „pripláva“ na lúku pod hradom. Pirátov v prehľade dejín vystriedajú janičiari, tých zas mušketieri či Vikingovia. K všetkým bojovníkom sa pridajú staroslovanské kmene, ale aj uhorské vojsko a začne sa veľká hromadná bitka.

Voľná nedeľa v Betliari

6. august 2017 od 9:00 hod., Kaštieľ Betliar
Tak ako každú prvú nedeľu v mesiaci, aj 6. augusta bude Andrássyovský kaštieľ v Betliari sprístupnený bezplatne. Z technických a bezpečnostných dôvodov budú prehliadky prebiehať formou organizovaných vstupov s obmedzeným počtom návštevníkov (max. 30 osôb) v štvrťhodinových intervaloch. Pre najmenších návštevníkov je pripravená tvorivá dielňa pod vedením skúsenej výtvarníčky, kde bude od 11:00 hod. do 15:00 hod. prebiehať výroba šperkov.

Rožňavské kultúrne leto 2017

6. august 2017 od 16:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Kultúra sa v našom meste rozrastá, svedčí o tom aj veľké podujatie, ktoré malo minulý rok svoju premiéru a medzi Rožňavčanmi sa osvedčilo. Zrekonštruované námestie tak aj počas horúcich letných dní ožije hudbou, spevom, tancom a inými lákadlami nie len pre deti. 6. 8. – nedeľa 16:00 hod. HUDOBNÁ NEDEĽA – Milan a Mike Capákovci a SLÁVNA „ZLATÁ“ HISTÓRIA ROŽŇAVY A MALÍ ZLATOKOPI – Banícke múzeum.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM