Peter Simon Správy

Návštevnosť TOP podujatí Terra Incognita v Košickom kraji stúpla o 50%

Dôjde aj k významným investičným impulzom, očakáva sa aj naštartovanie procesu rekonštrukcie lanovky na Geravy.

Ilustračný obrázok k článku Návštevnosť TOP podujatí Terra Incognita v Košickom kraji stúpla o 50%
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2017 z pohľadu cestovného ruchu v Košickom kraji hodnotí krajská organizácia Košice Región Turizmu ako pozitívny. Návštevnosť desiatich TOP podujatí programu Terra Incognita medziročne stúpla o 50 percent. Medziročne ďalej rástla aj celková návštevnosť v kraji v letnej sezóne, a to o štyri percentá.

„Vlani zavítalo na 10 TOP podujatí 47 000 ľudí, tento rok to bolo až 71 000. Pre nás, ale aj pre organizátorov jednotlivých podujatí je to silne pozitívna a zároveň zaväzujúca informácia. Snažíme sa o to, aby TOP podujatia boli zárukou kvality a viacdňového zážitku aj s komplexnejšou turistickou ponukou danej lokality,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Nárast návštevnosti v kraji zaznamenali aj jednotlivé lokality a pamiatky Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Jaskyne evidovali najlepšiu návštevnosť za dekádu, najviac ľudí prišlo do Dobšinskej ľadovej jaskyne – 87 133. Na Spišskom hrade bol tento rok rekordný s 212 000 náv­števníkmi.

Košice Región Turizmus v tomto roku prišiel so zjednocujúcou značkou destinácie – „UNESCO na dosah“, ktorá odkazuje na raritnú dostupnosť až 18 takýchto pamiatok z Košíc. Bude to tak aj v roku 2018, keďže podľa Vargovej Jurkovej preukazuje, že je to konkurencieschopná téma zjednocujúca celý Košický región. „UNESCO na dosah bude tiež hlavným motívom stánku Košice región na blížiacom sa veľtrhu ITF Slovakiatour 2018. Jeho základnou filozofiou je sieťovanie aktérov cestovného ruchu a digitálny turizmus, teda veci, ktoré považujeme za základné piliere úspechu v destinačnom manažmente,“ konštatovala riaditeľka.

V budúcom roku plánuje organizácia pokračovať v koncepčnom budovaní návštevníckych území. V spolupráci s obcami Ruská Bystrá a Beňatina chystá vyhliadkový chodník na travertín a oslavu 10. výročia zápisu Chrámu Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša na Zoznam Svetového dedičstva UNESCO. „Dôjde aj k významným investičným impulzom, očakávame naštartovanie procesu rekonštrukcie lanovky na Geravy a realizáciu Promenády na brehu Zemplínskej Šíravy, zameriame sa tiež na posilnenie dopravnej dostupnosti v Slovenskom raji. Pracujeme na ďalšom rozšírení ponuky výletov, ale aj na propagácii kraja v zahraničí,“ doplnila Vargová Jurková.

Prvé TOP podujatie programu Terra Incognita v roku 2018 budú Pankuškové fašiangy na Plejsoch v dňoch 27. a 28. januára.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM