Radka Deckerová Samospráva

Náročná obnova Krásnej Hôrky: 63-tonový žeriav privezú vrtuľníkom

Hrad Krásna Hôrka sa po tom, čo prežil katastrofálny požiar, konečne dočkal veľkej obnovy. Tá poriadne meškala kvôli zdĺhavému verejnému obstarávaniu na rekonštrukciu jedinečnej pamiatky. Na hrad však už v týchto dňoch zavítali prví robotníci a pri prácach v akcii uvidíme aj vrtuľník.

Trvalo to vyše sedem mesiacov, no napokon Krásnu Hôrku predsalen začali rekonštruovať. Obnova vzácnej pamiatky sa natiahla kvôli zdĺhavému verejnému obstarávaniu. Hrad môžu začať opravovať po tom, čo Úrad pre verejné obstarávanie nevyhovel námietke neúspešného uchádzača na obnovu Krásnej Hôrky.

Úrad námietke vo verejnom obstarávaní nevyhovel, kedže považoval za potrebné uprednostniť verejný záujem. A tak minulý týždeň veľká obnova dostala napokon zelenú. Na hrad už v týchto dňoch postupne mieria prví pracovníci. Tí sa musia postarať o dočasné zakrytie strechy. Pamiatka sa tak bude môcť opravovať aj počas zimných mesiacov. „Do konca týždňa sem budeme voziť stavebný materiál. V piatok by mal vrtuľník priviezť špeciálny 63-tonový žeriav a pomocou neho dosiahneme až na 85 percent hradu,“ povedal pre denník Plus 1 deň šéf staviteľskej firmy Marián Fifík.

Rozsiahly požiar vzácnej pamiatky, ktorý vypukol 10. marca tohto roka, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Väčšinu zbierok sa, našťastie, podarilo zachrániť. Napriek tomu však vznikli obrovské škody, ktoré odhadli približne na osem miliónov eur, z toho väčšinou išlo o škody na nehnuteľnom majetku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM