Peter Simon Rôzne

Naozaj pekné kúsky: Odborník predstavil v Rožňave výrobky z rohoviny, FOTO

Ľudovít Cehelský predostrel prednášku o rohovine ako spotrebnom materiáli, z ktorého sa dajú vyrobiť všelijaké úžitkové, ale aj dekoratívne predmety.

Ilustračný obrázok k článku Naozaj pekné kúsky: Odborník predstavil v Rožňave výrobky z rohoviny, FOTO
21
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Gemerské osvetové stredisko si v rámci cyklu podujatí U nás taká obyčaj opäť pozvalo veľmi zaujímavých hostí, a to majster svojho remesla, etnológ z Regionálneho centra ÚĽUV-u Košice Mgr. Ľudovít Cehelský, citarista Gabriel Ulman a umelecký vedúci Peter Soltész z Mákvirág v Krásnohorskej Dlhej Lúke boli ústredné osoby, ktoré moderátorka spovedala a predstavovala hosťom.

Folklórny večer sa konal stredu, 17. mája o 18:00 hodine v sále Domu tradičnej kultúry Gemera. V úvode zneli zaujímavé tóny citary, neskôr mužská skupina a na záver slová odborníka.

"Pán Gabriel Ulman, ktorý sa hre na citaru venuje od mladého veku a svoje skúsenosti odovzdáva mládeži ďalej predstavil divákom zopár maďarských piesní pochádzajúcich z Krásnohorskej Dlhej Lúky. Už spomínaný umelecký vedúci Peter Soltész predstavil spevácku skupinu Mákvirág, o ktorej sme možno počuli menej, za to oni úspešne prezentujú maďarský folklór na folklórnych podujatiach organizovaných maďarskými organizáciami, prezradila Hlaváčová.

V druhej časti folklórneho večera predostrel Ľudovít Cehelský prednášku o rohovine ako spotrebnom materiáli, z ktorého sa dajú vyrobiť všelijaké úžitkové, ale aj dekoratívne predmety. „Na ukážku priniesol aj mnoho svojich výrobkov, v prezentácii zase podal informácie, ktorá rohovina je najlepšia, ktorá je naopak ťažko dostupná, akými technologickými postupmi sa spracúva,“ informovala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Termín najbližšieho podujatia U nás taká obyčaj bude 21. júna 2017.

Obrazom: V Rožňave prezentovali rohovinu
21
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM