Peter Simon Správy

Nákladná obnova zničenej pamiatky: Na rekonštrukciu hradu už vynaložili 4,5 milióna eur!

Verejnosť si pripomína štvrté výročie požiaru národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka, ktorý 10. marca 2012 zničil značnú časť tejto pamiatky. Hrad Krásna Hôrka prechádza časovo aj finančne náročným procesom obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Nákladná obnova zničenej pamiatky: Na rekonštrukciu hradu už vynaložili 4,5 milióna eur!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenské národné múzeum je štátna príspevková organizácia napojená na štátny rozpočet a jeho zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR. Oprava hradu Krásna Hôrka, ako aj iných pamiatok, ktoré spravuje SNM, samozrejme, súvisí s peniazmi, ktoré z veľkej časti prichádzajú zo štátneho rozpočtu. „K dnešnému dňu na rekonštrukciu hradu a reštaurovanie vybraných zničených zbierkových predmetov Slovenské národné múzeum vynaložilo 4 550 139,77 eur z poistného plnenia a 16 704 eur z verejnej zbierky,“ informuje PR manažérka SNM v Bratislave Dagmar Brisudová.

Čaká ich tretia etapa

Ako dodáva, v súčasnosti pokračuje príprava kolaudácie druhej etapy rekonštrukcie hradu – trvalých krovov a striech. Cestu tretej etape – komplexnej revitalizácii národnej kultúrnej pamiatky otvára zmluva na jej komplexnú revitalizáciu s víťazom súťaže návrhov Arch. Petrom Kucharovičom. „Zmluva bude podpísaná vo štvrtok 17. marca. V ten istý deň bude v sídelnej budove Slovenského národného múzea. Zároveň bude verejnosti prostredníctvom médií predstavená vizualizácia architektonického zámeru celkovej revitalizácie hradu,“ hovorí Brisudová.

Žeriav je stále na hrade a to hnevá množstvo obyvateľov dedinky pod hradom Krásna Hôrka. Podľa slov Brisudovej je jeho demontáž a odvoz a následný dovoz a opätovná montáž by boli drahšie ako keď stojí na mieste. „Pri prácach, ktoré budeme na hrade realizovať, ho ešte budeme potrebovať,“ spresňuje Brisudová.

Začnú s prípravou dokumentácie

Ako nás informovala ďalej, onedlho sa začne príprava projektovej dokumentácie na tretiu etapu obnovy hradu, v rámci ktorej budú obnovené interiéry aj exteriéry. Na Bratislavskom hrade bude v apríli výstava zbierkových predmetov, ktoré sa po devastačnom požiari podarilo zachrániť. „Vedenie SNM kladie veľký dôraz na obnovu požiarom zničenej Krásnej Hôrky, ale Krásna Hôrka nie je jediný hrad, ktorý SNM spravuje. Napríklad Spišský hrad, ktorý okrem toho, že je národná kultúrna pamiatka a je ako jediný slovenský hrad zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO, dlhé roky čaká na komplexnú revitalizáciu. Jeho najvzácnejšia časť, Románsky palác, je v stave, ktorý si tiež vyžaduje veľké urýchlené investície,“ uviedla na záver PR manažérka SNM v Bratislave Dagmar Brisudová.

Môže vás zaujímať: ARCHÍVNE ZÁBERY: Zo skazy na fotkách ešte aj dnes behá mráz po chrbte

Autentické FOTO a VIDEO: Uplynuli už 4 roky od ničivého požiaru hradu Krásna Hôrka

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM