Peter Simon Rôzne

Najväčšia obec v našom okrese odhaľuje svoje tajomstvá: TOTO ste o Plešivci možno nevedeli!

V obci Plešivec sa okrem známej psychiatrickej liečebne nachádza aj množstvo pamiatok. Predstavujeme vám najväčšiu obec v našom okrese, ktorá sa už dlho pokúša byť mestom.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia obec v našom okrese odhaľuje svoje tajomstvá: TOTO ste o Plešivci možno nevedeli!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obec v údolí Slanej pri sútoku so Štítnikom je obklopená planinami Slovenského krasu a to Plešivskou, Silickou, Koniarskou a výbežkami Juhoslovenskej nížiny. Pre vhodnú polohu je aj turistickým východiskom do Slovenského krasu. Plešivec bol založený v 11.storočí a prvá písomná zmienka je z roku 1243. Od roku 1328 mal niektoré obmedzené mestské práva poddanského mestečka. Začiatkom 18.storočia bol Plešivec aj sídlom Gemerskej župy až do vyhorenia v roku 1849. Obyvateľstvo sa prevažne zaoberalo chovom domácich zvierat, pálením vápna, pestovaním ovocia v mohutných ovocných sadoch, prácou v hámroch a tepaním kovu.

Kostol a opodiaľ aj zvonica

V centre obce sa nachádza pôvodne ranogotický reformovaný kostol sv. Juraja z 13.storočia. V 17. storočí bol renesančne obnovený a jeho útroby skrývajú hodnotné fragmenty a gotické nástenné maľby. Kostol mal charakter rodového a pohrebného kostola Bebekovcov. Takzvaná Bebekovská kaplnka bola ku severnej strane kostola pristavaná pravdepodobne v 16.storočí a zachovali sa v nej kamenné okná s neskorogotickými kružbami ako i sedlový gotický portál s bohato profilovaným ostením. Na severnej stene pod oknom je osadený náhrobník Ladislava Bebeka s erbom. Zvonica pri kostole je barokovo – klasicistická stavba, postavená s použitím muriva staršej veže. V spodnej časti veže nad vchodom je štukové datovanie tejto prestavby rokom 1807. Autorom prestavby bol pravdepodobne rožňavský staviteľ Ján Mayer. Veža pravdepodobne nesúvisí so stavbou kostola, ale tvorila súčasť mestského opevnenia a spĺňala pravdepodobne i funkciu mestskej brány. Vo veži sa nachádzajú 3 zvony.

Obecná zvonica, vodný hrad a katolícky kostol

V obci sa nachádza aj stará barokovo-klasicistická budova obecnej zvonice. Okrem nej tu nájdete aj zvyšky obvodového muriva gotického vodného hradu Plešivec. Hrad dal postaviť v roku 1320 Dominik Bebek ako svoj rodový hrad, ktorý mal chrániť mosty, po ktorých išla dôležitá a frekventovaná obchodná cesta. Hrad vyhorel po nápore Turkov v roku 1558.

Obecný úrad bývalou väznicou!

Terajší obecný úrad v Plešivci v minulosti spĺňal účel župného väzenia a to v roku 1716 až 1719. Prefasádovaná bola v 19.storočí a adaptovaná na školu. Na priečelí budovy sa nachádza pamätná tabuľa Š. M. Daxnerovi, J. Franciscimu a M. Bakulínimu, ktorí boli v Plešivci odsúdení na smrť počas revolúcie v rokoch 1848 až 1849.

Najstaršia psychiatrická liečebňa je v Plešivci

Psychiatrická liečebňa Samuela Bluma je štátnou organizáciou, priamo riadenou Ministerstvom zdravotníctva SR. Hlavným zameraním jej činnosti je poskytovať špecializovanú liečebno-preventívnu starostlivosť pacientom, ktorí sú postihnutí psychickými ochoreniami a poruchami, ako aj komplexnú psychiatrickú starostlivosť, výkon ústavnej ochrannej liečby psychiatrickej, protialkoholickej a sexuologickej. Plešivecká liečebňa je vôbec najstaršou psychiatrickou liečebňou na Slovensku. Základný kameň liečebne položil v júli 1898 majiteľ miestnej parketárne Samuel Blum. Prvých desať slabomyseľných pacientov prijali už v polovici októbra a išlo o druhú liečebňu svojho druhu vo vtedajšom Uhorsku. Potreba ďalšieho rozširovania kapacity i pôsobnosti ústavu viedla k tomu, že Samuel Blum vyslal syna Rudolfa do Nemecka, aby tam študoval moderné trendy starostlivosti o slabomyseľných.

V súčasnosti v Plešivci žije takmer 2500 obyvateľov na 62 km2. V minulosti jej predstavitelia podali niekoľko žiadostí o vyhlásenie obce za mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM