Peter Simon Správy

Nadšenci vesmíru sa dočkali: Pozorovanie hviezdnej oblohy bude v Rožňave atraktívnejšie

Hvezdáreň v Rožňave disponuje moderným astronomickým ďalekohľadom. Ten dokáže divy. Vzdialené objekty mu problém určite neurobia :)

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci vesmíru sa dočkali: Pozorovanie hviezdnej oblohy bude v Rožňave atraktívnejšie
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Aj medzi Rožňavčanmi sa nájdu takí, ktorí obdivujú nepoznané, teda náš vesmír. Hvezdáreň v Rožňave, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Gemerského osvetového strediska, sa teší čoraz väčšej obľube. Už uplynulý rok usporiadala rôzne pozorovania zaujímavých úkazov nad našimi hlavami, ktoré si prišlo vychutnať počas teplých a slnečných nocí veľké množstvo ľudí.

Tentoraz však vyrukovala s novinkou. Medzi zariadenia, slúžiace na pozorovania hviezd, či planét pribudol jeden zaujímavý kúsok. Ten je so svojim pomerom výkon/hmotnosť jedinečný. Dá sa bez problémom premiestniť aj do iných kútov nášho Gemera a tým zatraktívniť sledovanie aj tam, kde to doteraz nebolo možné.

Sledovať sa môže na ľubovoľnom mieste

Rotary club Rožňava ďalekohľad slávnostne odovzdal Gemerskému osvetovému stredisku v Rožňave dňa 13. februára 2017. Následne sa do práce pustil astronóm Karol Petrík. Ten si pre prítomných pripravil okrem prezentácie prístroja aj pútavú prednášku s názvom Einstein a relativita.

„Snahou Gemerského osvetového strediska je priblížiť astronómiu a jej najnovšie objavy a poznatky širokej verejnosti, žiakom a študentom základných a stredných škôl,“ spresnila Kleinová.

Ako prezradila prezidentka Rotary clubu v Rožňave, Miroslava Tomášiková, samotný nápad prišiel od miestneho Rotary clubu. Ten zadal projekt, na ktorý získal prostriedky vo výške 50%, ostatok hradil Rotary club Rožňava z vlastných finančných rezerv.

„Myšlienka podporiť a rozšíriť možnosti hvezdárne prišla ešte dávnejšie. Zrodilo sa to po jednej prednáške. Následne sme sa rozhodli pomôcť aj týmto smerom, keďže sme v Rožňave za uplynulé roky podporili viacero prospešných projektov pre obyvateľov a tým im rozšírili možnosti trávenia voľného času,“ uviedla prezidentka Rotary clubu v Rožňave, Miroslava Tomášiková.

Širokospektrálne využitie

Nový prístroj v hodnote skoro 2 000 eur má širokospektrálne využitie. Okrem možnosti ľahkej manipulácie ponúka aj plne automatizované funkcie. „Je použiteľný nie len v Rožňave, ale predovšetkým aj v oblastiach, ktoré sú oveľa tmavšie. Je flexibilný a má veľmi slušné parametre. Svetlosť zabezpečuje priemer 20 centimetrov a ohnisková vzdialenosť až 2 metre. Pozorovať sa môžu aj objekty hlbokého vesmíru ako napríklad aj hmloviny, hviezdokopy, či iné galaxie. Pre záujemcov ponúka aj pripojene zrkadlovky a využiť ho na astrotografiu. Je plne automatizovaný a obsahuje v databáze až 40 tisíc objektov. Stačí zadať údaje a stroj si objekt nájde sám,“ dodal pre náš web Slovenský astronóm Karol Petrík, z Hlohovca, ktorý pôsobí ako vedecko – výskumný pracovník na katedre Teoretickej astrofyziky v Opave.

Obrazom: Nový astronomický ďalekohľad
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM