Peter Simon Krimi

Náčelník mestských policajtov o ich činnosti: Pribudnúť by mali aj nové kamery

Zvyšuje alebo znižuje sa kriminalita v Rožňave? Náčelník tunajšej Mestskej polície to vie celkom presne. V rozhovore pre náš web Róbert Hanuštiak prezradil aj niekoľko zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník mestských policajtov o ich činnosti: Pribudnúť by mali aj nové kamery
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na pozícii náčelníka Mestskej polície v Rožňave je Róbert Hanuštiak 4 roky. Nás v rozhovore s ním zaujímalo, ktoré miesta sú v Rožňave tie najbezpečnejšie.

„V Rožňave nie sú bezpečné a menej bezpečné lokality. Ani v jednej časti nášho mesta nehrozí ohrozenie života a ani zdravia našich obyvateľov. Hliadkovanie mestskej polície je priebežne aktualizované podľa tzv. „nápadu“ v oblasti protiprávneho konania, ktorý je pravidelne konzultovaný s príslušným útvarom Policajného zboru SR. Hliadkovanie sa tiež snažíme prispôsobiť aj podľa podnetov zo strany obyvateľov nášho mesta. Každodenné hliadkovanie našich policajtov je riešené takým spôsobom, aby každý deň boli prejdené aj tie najodľahlejšie a aj najskrytejšie lokality a to najmä pešími hliadkami alebo cyklohliadkou," uvádza Hanuštiak.

Podľa neho je pravdou aj to, že kriminalita sa úplne nedá vytlačiť a skutky sa stávajú aj pod kamerami. Podľa slov náčelníka je mestský monitorovací kamerový systém veľmi dôležitým faktorom v rámci prevencie kriminality a aj v rámci odhaľovania protiprávnej činnosti. „S využitím kamerového systému bolo v uplynulom roku odhalených a objasnených až 216 protiprávnych konaní spáchaných na území mesta. Kamerový systém bol v minulom roku s podporou dotácie Rady vlády pre prevenciu kriminality čiastočne zrekonštruovaný a zmodernizovaný. Aktuálne mesto Rožňava podalo ďalší projekt, v rámci ktorého má byť kamerový systém rozšírený do ďalších lokalít v meste,“ prezrádza náčelník mestskej polície.

Ako ďalej dodal, znižovanie kriminality môže objektívne posúdiť len Policajný zbor SR aj keď nemalú úlohu na tomto znižovaní má aj mestská polícia. „Mestská polícia je oprávnená prejednávať len priestupky a v tejto oblasti našou systematickou prácou dochádza k postupnému zlepšeniu. Najmenší výskyt priestupkov evidovaných mestskou políciou je v častiach mesta s individuálnou bytovou výstavbou. Dôvodom je, že na uliciach s rodinnými domami sa obyvatelia navzájom poznajú a tak anonymita páchania priestupkov je takmer nulová,“ uviedol na záver Róbert Hauštiak.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM