Peter Simon Správy

Na zimnom štadióne v Rožňave ukončili sezónu: Prečo ale pred prázdninami? FOTO

Zimný štadión v Rožňave zatvoril svoje brány. Priamo na poslednom verejnom korčuľovaní sme zisťovali, prečo zavreli už pred jarnými prázdninami. To však nie je všetko, dostali sme sa aj na miesta, ktoré len tak bežne nenavštívite, priamo pod ľadovú plochu!

Ilustračný obrázok k článku Na zimnom štadióne v Rožňave ukončili sezónu: Prečo ale pred prázdninami? FOTO
32
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Klzisko svoje brány pre nadšencov korčuľovania tento rok otvorilo v piatok 2. decembra o 17:00 hod. Priaznivci sa mohli tešiť na nové osvetlenie a aj vynovené priestory šatne. Teraz však s oteplením prišiel aj záver zimnej sezóny v našom meste. Rožňavčania hromžia, že sa zatvorilo pred jarnými prázdninami. Malo to však viacero dôvodov. Tie nám prezradila vedúca klziska, Marta Domiková.

Klzisko zatvorilo svoje brány pre verejnosť v sobotu 4. marca 2017.

Rožňavský zimný štadión, ktorého prevádzkovateľom sú Technické služby mesta Rožňava, funguje už vyše 20 rokov.

Slabšia sezóna

Tohtoročnú sezónu, čo sa týka verejného korčuľovania, vníma Domiková za slabšiu. Príčinou toho bola podľa nej veľmi tuhá zima, v dôsledku ktorej boli zamrznuté prírodné jazerá v okrese a väčšina priaznivcov zábavy na ľade si volila túto variantu korčuľovania.

"Za túto sezónu sme evidovali necelých šesťtisíc návštevníkov nášho klziska. Oproti minulému roku, keď sme zaznamenali okolo osemtisíc návštevníkov, je táto sezóna výrazne slabšia, keďže naše klzisko tento rok prišlo navštíviť o dvetisíc ľudí menej, hodnotí Marta Domiková.

Ako uviedla, k ukončeniu tohtoročnej sezóny taktiež dopomohli výrazné oteplenia za uplynulé dni, ale taktiež aj kvôli veľkým nákladom za stroje, ktoré fungovali neprestajne 24 hodín. „Problémom je aj menšia technická porucha v jednej sekcii klziska, v ktorej stroj nemrazil dostatočne a z toho dôvodu sa ľad na tej časti začal topiť,“ spresnila vedúca klziska.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Doslova katakomby

S vedúcou zimného štadióna sme sa vybrali aj na miesto, kde sa bežne návštevník klziska nedostane, priamo do strojovne a pod ľadovú plochu. Tam nám Domiková najprv vysvetlila a poukazovala obrovské tlakové nádoby a kompresory, ktoré vháňajú čpavok, teda vodný roztok amoniaku do trubiek a tým pádom sa na betónovom podklade po naliatí vody začne vytvárať ľad. Následne nás zaviedla aj do podzemných chodieb, kde sú tieto rúrky umiestnené. „Tu by sa dali fajne uskladňovať zemiaky, či jablká, je tu chladno aj v lete,“ zhodnotila Marta Domiková. Ako dodala, v chodbách a týchto priestoroch sú umiestnené aj dôležité senzory, ktoré zaznamenajú aj najmenší únik chladiacej látky.

Fotky, ktoré sme si pre vás pripravili nájdete v našej galérii.

Obrazom: Klzisko v Rožňave ukončilo sezónu
32
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM