Peter Simon Rôzne

Na prvý pohľad obyčajný kostolík: Stavba je však dominantou obce a skrýva množstvo ďalších pozoruhodností

Objekt vďaka svojej stavbe na najvyššie položenom mieste vidieť už z diaľky. Stal sa tak právom dominantou obce, no okrem toho skrýva veľa zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku Na prvý pohľad obyčajný kostolík: Stavba je však dominantou obce a skrýva množstvo ďalších pozoruhodností
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Kostol v obci Silica niekoľko kilometrov od nášho mesta vidieť už od začiatku vjazdu do dediny. Stojí na najvyššie položenom mieste. Momentálne stavba slúži ako farský chrám miestnej farnosti Reformovanej kresťanskej cirkvi. My sme však bádali ďalej a stretli jedného nadšenca, ktorý o stavbe zozbieral zaujímavé informácie. Milovník starovekých stavieb Gabriel (59) z Rožňavy sa venuje, ako to sám nazval, amatérskemu bádaniu histórie nášho kraja. Počas jeho rokov ho zaujalo viacero stavieb. Jednou z nich bol aj kostol na Silici.

„Je to stavba, ktorá púta pozornosť domácich aj turistov, ktorí navštevujú danú lokalitu. Vďaka svojej polohe sa medzi obyvateľmi berie ako výrazná dominanta obce i okolitej krajiny. Postaviť ho mali podľa zdrojov niekedy koncom 13. storočia ako neveľkú stavbu s dostavanou severnou sakristiou. Okolo roku 1300 kostolík predĺžili západným smerom. V druhej polovici 14. storočia bol interiér vyzdobený freskami. Niekedy okolo polovice 15. storočia bol kostolík aj opevnený. To sa môže zobrať ako súvislosť s obývaním tejto stavby vtedajším vojskom,“ uvádza Gabriel.

Ako dodal, na objekte sa vykonával aj rozsiahli výskum, ktorý priniesol množstvo zaujímavých zistení. Približne na prelome milénia priniesol objav nájdenie troch malých okien románskeho tvaru.. O niekoľko rokov neskôr sa začalo s obnovou interiéru kostolíka, pričom odborníci objavili základy pôvodného menšieho presbytéria a sakristie, pôvodné kríže a zvyšky freskovej výzdoby. „V interiéri bola na severnej stene objavená pôvodná omietka so zvyškami fresiek. Pod ňou sa nachádza vrchná časť niekoľkých samostatných malieb, ktoré zachytávajú zrejme svätcov. Avšak najviac zaujímavým je podľa mňa objav pôvodnej omietky, kde sa zachovali odtlačky prstov stredovekých majstrov,“ spresňuje amatérsky historik.

Svoj úlovok však našli aj archeológovia. „Výskum potvrdil aj nález kostí hydiny zakrytých nádobou,“ hovorí Gabriel z Rožňavy.

Niet tak divu, že takéto stavby učarovali už nejednému z nás, keďže množstvo z nich v našom regióne Gemera ukázalo svoje skryté tajomstvá. Ostáva už len dúfať, že ich ešte ostalo mnoho a pomaly sa budú odkrývať pre ďalších potomkov zvedavcov ako je Gabriel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM