Peter Simon Správy

Múzeum v Betliari zatvoria: Nový seriál tvorcovia pripravujú v kaštieli i v Krásnohorskom Podhradí

Nový seriál vzniká v historických priestoroch kaštieľa Betliar. Chuť Gemera okúsia herci ako Ján Koleník, Milan Ondrík a aj českí herci Stanislav Majer a Filip Kaňkovský. To však nie je celý dôvod zatvorenia historickej stavby.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Betliari zatvoria: Nový seriál tvorcovia pripravujú v kaštieli i v Krásnohorskom Podhradí
Zdroj: TV JOJ

Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka múzea v Betliari Judita Krajčiová, po mimoriadne úspešnej a náročnej sezóne, kedy Betliar navštívilo viac ako 60 000 návštevníkov si aj kaštieľ potrebuje trochu oddýchnuť a zregenerovať sa.

Prebehnú dôležité práce

„Počas jesenných mesiacov a v decembri budeme v kaštieli pracovať na tom, aby ste sa počas prehliadok cítili u nás lepšie a mali hodnotnejší zážitok z návštevy jedného z najvýznamnejších kaštieľov Slovenska. Pripravujeme inštaláciu kúrenia, výmenu behúňov v expozícií a ak nám to naše finančné limity dovolia, vymeníme v celom kaštieli tridsaťročné šnúrové zábrany,“ informuje Judita Krajčiová.

Najdôležitejšou časťou práce podľa jej slov však budú reinštalácie expozície, počas ktorých sa budú snažiť jednotlivým častiam kaštieľa vrátiť ich pôvodný charakter. „Kaštieľ v Betliari je jediným, ktorý sa zachoval aj so svojimi zbierkami a je preto našou povinnosťou vám ho ukázať s tými hodnotami, ktoré sa v ňom a s ním zachovali. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť apartmán grófa, grófky, detské izby či galériu starých majstrov, ktorá kedysi bola na druhom poschodí kaštieľa,“ spresňuje Krajčiová.

Počas prác v interiéroch kaštieľa bude priestor aj na realizáciu spoločného výpravného projektu s TV JOJ s názvom 1890.

„Ešte pred uzavretím kaštieľa sa v nedeľu 18. septembra o 17:00 hod. uskutoční derniéra výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky. Nebude chýbať kurátorský výklad Silvie Lörinčíkovej a prípitok pri príležitosti ukončenia výstavy. Najbližšie sa môžeme stretnúť 17. decembra 2016 na našom dobročinnom punči pri kaštieli,“ dodala na záver Judita Krajčiová.

Chuť Gemera okúsi aj Koleník

Seriál 1890 má pozostávať z trinástich 50-minútových častí a kombinovať tajomno, romantiku aj humor.

Napriek historickému zasadaniu má byť seriál moderne spracovaný a prispôsobený očakávaniam súčasného televízneho publika, uvádza televízia Joj. Okrem Jána Koleníka si v seriáli zahrajú aj Milan Ondrík, ako aj českí herci Stanislav Majer a Filip Kaňkovský, čo môže naznačovať aj zapojenie koprodukčného partnera z Česka.

Dej spadá do uhorského Gemera na konci 19. storočia, kde sa konfrontuje ľudový svet povier a rituálov s najnovšími „zázrakmi“ dobovej techniky. Napätie medzi dedinčanmi a vrchnosťou preklenie len spoločný strach z krvavého vyčíňania sériového vraha.

Tvorcovia sa vydajú po jeho stopách. Vyšetrované zločiny sú pritom inšpirované skutočnými historickými prípadmi.

„Atraktívne obsadené, výrazné charakterové postavy i menšie ‚postavičky‘ sa v nich dostávajú do akčných, vzrušujúcich, strašidelných i komických situácií a prezrádzajú tak svoje vášne, slabosti, tajomstvá i schopnosti v dramatickom tempe a modernom vizuálnom spracovaní, ktoré zaručujú jedinečný, originálny zážitok nielen milovníkom histórie, ale predovšetkým všetkým fanúšikom napätia a kvalitnej televíznej zábavy,“ charakterizovala príbeh televízia.

Projekt sa realizuje predovšetkým v priestoroch historického kaštieľa v Betliari, no niektoré zábery sa zhotovia aj v Krásnohorskom Podhradí. Vzhľadom na termín výroby sa nasadenie 1890 očakáva začiatkom budúceho roku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM