Peter Simon Kultúra

Múzeum v Betliari: Tieto dátumy letnej sezóny si zapíšte vopred

Slovenské národné múzeum, Múzeum Betliar, si pre vás pripravilo na letné mesiace zaujímavé akcie a podujatia. Všetko sa to začne už onedlho.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Betliari: Tieto dátumy letnej sezóny si zapíšte vopred
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje kultúrno – propagačná manažérka múzea v Betliari, počas letných mesiacov o podujatia núdza nebude. Už o niekoľko dní to všetko vypukne a tešiť sa môžete na zaujímavé podujatia, ktoré vám určite priblížia o niečo viac z histórie Gemera.

Letná sezóna 2016 sa v betliarskom kaštieli nesie v znamení tajomstvami opradenej barónky Žofie Serédyovej. Múzeum sídliace v kaštieli Andrássyovcov sa rozhodlo o nej usporiadať reprezentatívnu výstavu, ktorá je zároveň súčasťou príprav novej expozície hradu Krásna Hôrka.

Výstava, ktorá je už momentálne k videniu v kaštieli Andrássyovcov v Betliari potrvá do 18. septembra 2016. „Žofia Serédyová sa narodila asi v roku 1663 v bohatej a významnej sedmohradskej šľachtickej rodine. Jej prvým manželom bol vysokopostavený vojenský hodnostár František Rhédey, kapitán mesta a župan stolice Kluž (Cluj Napoca, Rumunsko). Sobášom s barónom Štefanom I. Andrássym v roku 1689 sa stala súčasťou rodu, ktorý od 16. storočia ovládal hrad Krásna Hôrka,“ povedala Judita Krajčiová zo SNM – Múzea v Betliari.

Ako dodala, dokumenty, nachádzajúce sa v archívoch v Levoči, Rožňave, Prešove a Budapešti, hovoria o nebývalom Žofiinom bohatstve v podobe luxusných šiat, šperkov či strieborných a zlatých nádob.

„Na výstavu sa podarilo zapožičať unikátne zbierkové predmety z 15 slovenských, maďarských a rumunských fondových a pamäťových inštitúcií. Návštevníci si tak budú môcť pozrieť viac ako sto vzácnych artefaktov zo 17. a 18. storočia, z ktorých mnohé pochádzajú z pôvodného zariadenia hradu Krásna Hôrka. Výstava potrvá do 18. septembra,“ dodáva na záver Krajčiová.

PODUJATIA A SPRIEVODNÉ PROGRAMY K VÝSTAVE ŽOFIA – Pani Krásnej Hôrky

Mesiac júl:

  • 3. júl 2016 nedeľa od 16:00 hod. – Pohľad zblízka – komentovaná prehliadka výstavy „Žofia – pani Krásnej Hôrky" so zameraním sa na umenie a kultúru na renesančných a barokových šľachtických dvoroch – Július Barczi (teoretik a historik umenia riaditeľ SNM-Múzea Betliar).
  • 15. júl 2016 piatok od 17:00 hod. – Prezentácia katalógu výstavy „Žofia – pani Krásnej Hôrky" Prezentácia sa bude konať v kaplnke hradu Krásna Hôrka.
  • 16. júl 2016 sobota od 18:00 hod. – Muzikálové piesne o láske v podaní hercov Divadla Nová scéna v Bratislave Mirky Drínovej a Petra Makranského.
  • 22. júl 2016 piatok od 17:00 hod. – Prednáška Žena na hrade v 17. a 18. storočí – Dr. Tünde Lengyelová (historička Historického ústavu SAV).
  • 23. júl 2016 sobota od 14:00 hod. – Andrássyovský piknik v kaštieľskom parku. Tradičný Andrássyovský piknik v historických kostýmoch, pri dobrej hudbe, sa tentoraz koná pri príležitosti obnovy unikátneho vodopádu nad rybníkom. Vodopád obnovuje múzeum prostredníctvom O. Z. Andoras s finančnou podporou Nadácie známej banky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM