Správy

Múzeum v Betliari s novým typom prehliadok: O čo presne ide?

Múzeum v Betliari ponúka po dlhšom čase novú expozíciu. Bohatý program záujme širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Betliari s novým typom prehliadok: O čo presne ide?
Zdroj: TASR

Po dlhšom uzatvorení ponúka Kaštieľ v Betliari vynovenú expozíciu pod názvom Múzeum Andrássyovcov. Tá ukazuje život v kaštieli v období troch posledných generácií jeho pôvodných majiteľov. Bohatý program múzea na rok 2017 ponúkne návštevníkom i nový typ prehliadok pod vedením kurátorov s názvom Pohľady zblízka.

Tematické prehliadky

„Betliarske múzeum už dlhšiu dobu pripravuje programy pre návštevníkov aj z okolia. Záleží nám na tom, aby sa vytvoril okruh priateľov nášho múzea, ktorí sa budú vracať na naše podujatia aj mimo letných mesiacov. Preto sme pripravili nové tematické prehliadky kaštieľa s kurátormi na rôzne zaujímavé témy,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Voľba trasy prehliadky bude podľa jej slov súvisieť s aktuálnou témou a každá takáto návšteva kaštieľa bude obohatená o ukážky exponátov z depozitárov, ktoré nie sú bežne vystavované. „Každý pohľad zblízka bude jedinečný,“ tvrdí Krajčiová.

Večerné prehliadky

Prvá takáto prehliadka sa uskutoční v sobotu (21.1.). „Kurátori pre návštevníkov pripravili nasledovné témy: Deti a detstvo v kaštieli, Plesy a bály v aristokratických kruhoch, Čo je nové v kaštieli a priblíženie natáčania seriálu 1890, Mobiliendepot – zbierka historického nábytku Andrássyovcov, Šport a letné sídla Andrássyovcov, Čo sa nosilo v roku 1890, ktorej súčasťou je kostýmová tvorba seriálu 1890,“ priblížila manažérka múzea.

Ako ďalej uviedla, aj tento rok sa budú v kaštieli konať večerné prehliadky, tentoraz s témou 1890. „Uskutočnia sa v júli a v auguste vždy v sobotu o 19.30 h,“ dodala Krajčiová. Rok 2017 sa v Betliari bude niesť v znamení záveru 19. storočia, aj v súvislosti so seriálom 1890, ktorý sa nakrúcal v kaštieli.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM