Peter Simon Rôzne

Muž, ktorý v Rožňave odrodil tisíce detí: Prečítajte si rozhovor s gynekológom Milanom Prasličkom

Najprv to bola túžba pomáhať, neskôr to prešlo do porozumenia zložitej biológii ľudského organizmu. Potom už išiel pôrod jeden za druhým. Dnes nám tento sympatický muž a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Rožňave Milan Praslička odpovedal na naše zvedavé otázky.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý v Rožňave odrodil tisíce detí: Prečítajte si rozhovor s gynekológom Milanom Prasličkom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Čo vás priviedlo k štúdiu medicíny?
Na začiatku to bola skôr túžba robiť niečo prospešné a pomáhať ľuďom okolo seba. Neskôr to bola snaha porozumieť zložitým biologickým princípom fungovania ľudského organizmu, možnostiam zasahovania do procesov chorôb a spoznávanie ciest ako ich ovplyvňovať. Zo súčasného pohľadu to boli idealistické predstavy, lebo biológia je príliš komplikovaná a nie natoľko exaktná veda, aby výsledkom snaženia lekára bol vždy zaručený úspech. Ideály však rozhodli.

Prečo ste si zvolil práve odbor gynekológie?
Mnohé veci v živote ovplyvňujú náhodné udalosti. Pôvodne som chcel pracovať ako chirurg alebo anestéziológ. Žiaľ žiadna z uvedených odborností nebola dostupná. Nastúpil som dočasne na interné oddelenie do obdobia, kým sa neuvoľní miesto sekundárneho lekára na gynekológii.

Spomínate si ešte na začiatky vašej práce?
Nastúpil som ako sekundárny lekár a po absolvovaní vojenskej služby som bol zaradený do špecializačného odboru gynekológia a pôrodníctvo. Mal som šťastie na primárov, ktorí boli ochotní podeliť sa o svoje skúsenosti a zručnosti, podporiť moje snahy, venovať sa aj vede a publikačnej činnosti, umožnili mi študijné pobyty na vtedajších vzdelávacích centrách a zoznámili ma s významnými osobnosťami gynekológie a pôrodníctva. Mohol som sa tak vzdelávať najmä v tom čase sa rozvíjajúcej prenatálnej medicíne, ultrazvukovej diagnostike a nových operačných technikách ako je laparoskopia.

Dá sa spočítať, koľko pôrodov máte za sebou?
Nikdy som to nepočítal ale predpokladám že to bude zatiaľ viac ako 2 000 pôrodov.

A čo nejaké kurizitky?
V medicíne neexistujú kuriózne prípady. Sú však kauzy, ktoré sa vyskytujú menej často, napríklad pôrody trojčiat. Tie som mal 2 za celú medicínsku kariéru. Ale žiaľ tu bol aj výskyt zriedkavých vývojových chýb či ochorení. Komplikácie sú súčasťou medicínskej praxe, nemožno ich opisovať ako niečo neobyčajné. Aj pri najlepšej snahe lekárov a dodržaní medicínskych postup nie je možné, a ani reálne, vyhnúť sa im. Dôležité je ich rozoznať a zvládnuť. Toto je jedna z oblastí medicíny, ktorá v súčasnej dobe ovplyvňuje nezáujem o štúdium medicíny a podieľa sa na nedostatku sestier a lekárov.

Čo je na vašej práci náročné a čo krásne?
Medicína znamená celoživotné štúdium a neustále sledovanie nových technických aj diagnostických trendov. Je náročná po fyzickej aj psychickej stránke, je neustáte sledovaná verejnosťou a inštitúciami dbajúcimi na výkon postupov lége artis. Od lekárov a sestier s vyžaduje pozornosť,korektné správanie, byť vždy k dispozícii. „Čo je krásne?“ Je niečo krajšie ako priviesť na svet zdravé dieťa, umožniť matke ktorá nevie otehotnieť graviditu, odoperovať úspešne nádorové ochorenia a zlepšiť kvalitu života pacientky?

Váš pohľad na súčasné zdravotníctvo?
Na svete totiž nexistuje žiadny systém, ktorý by sa dal označiť za ideálny. Možnosti zdravotníctva sú závislé od ekonomickej potencie štátu. A to je možno chybou ústavný článok, ktorý hovorí o bezplatnom zdravotníctve na úrovni súčasných poznatkov biomedicínskych odborov. Slovenská ekonomika na to určite nestačí. Je preto treba najprv upraviť legálny rámec poskytovania zdravotnej starostlivosti, zjednodušene, čo je bezplatné a čo je spoplatnené, a následne stanoviť efektívne pravidlá hospodárenia. Čiastočne to realizuje v rámci súčasných právnych možností holding Svet zdravia.

Váš pohľad na vybavenie odd. kde pracujete?
Možno povedať, že v čase keď Svet zdravia vstúpil do nemocníc patriacich vtedajšiemu VÚC, vládol tu ekonomický chaos ktorý sa podieľal tak na vzhľade nemocníc ako aj ich technickom a prístrojovom vybavení. Aj keď v súčasnej dobe nemožno situáciu charakterizovať ako ideálnu, predsa vidieť riešenie potrieb oddelení a zlepšenie interiérových podmienok prevádzky.

Ako gynekológ ako vy relaxuje a vypne od náročnej práce?
Voľného času veľa nie je, ak zrátam, že 14 dní trávim v nemocnici na službách a príslužbách, časť voľného času mám vyhradené pre štúdium a zvyšok sa snažím venovať rodine, záhrade a poľovaniu.

Naša redakcia ďakuje primárovi gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Milanovi Prasličkovi za jeho čas a želáme mu veľa úspechov v práci a živote.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM