Jaroslav Dodok Iné športy

Muž chce preletieť Atlantik zavesený na héliových balónoch

Americký odvážlivec chce let cez vyše 4000-kilometrovú vzdialenosť ponad oceán prekonať za pomoci 365 héliových balónov. Na nebezpečnú cestu sa vydá v lete budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Muž chce preletieť Atlantik zavesený na héliových balónoch
Foto: Jaroslav Dodok

Jonathan Trappe, 38-ročný Američan, sa pripravuje na nebezpečnú výzvu – plánuje preletieť ponad Atlantický oceán za použitia 365 héliových balónov. Športovec, ktorý pred dvomi rokmi za použitia balónov ako prvý človek na svete preletel ponad Lamanšský prieliv, sa pokúsi vytvoriť nový rekord.

Atlantický oceán predstavuje pre ľudí, ktorí lietajú v teplovzdušných balónoch, veľkú výzvu už celé desaťročia. Pri pokuse o prekonaní vzdialenosti vyše 4000 km v balóne prišlo o život už päť ľudí. O prekonanie Atlantiku využitím héliových balónov sa však zatiaľ nepokúšal nikto.

Trappe momentálne zháňa finančnú podporu pre svoj projekt. Do netradičnej misie investoval už 170-tisíc dolárov, no na špeciálne balóny odolné voči UV žiareniu je to ešte stále málo. Medzitým sa rodák z Raleigh v Severnej Karolíne učí ovládať čln, v ktorom absolvuje celý prelet.

V prípade, že dôjde k problémov, má Američan premyslený záchranný plán – vymeniť overal chrániaci pred UV žiarením za potápačský, prasknúť niekoľko balónov a pristáť na vlnách oceánu. Pred mrazom a silným vetrom by ho v oblakoch mala chrániť špeciálna strieška. Troppe by mal letieť vo výške medzi 5500 a 7600 metrov, čím by mal pokoriť aj svoj predchádzajúci rekord. Doteraz najdlhšia vzdialenosť, akú preletel bez prestávky, bolo 370 km. Pri najnovšej výzve bude musieť prekonať vyše desaťnásobnú trasu.

Na Atlantik si trúfne v lete

Odvážny let si Trappe naplánoval na leto budúceho roka. Svoju cestu začne v americkom Maine, pristáť by chcel v Paríži. Vietor ho však môže zaniesť kamkoľvek od Nórska až po Severnú Afriku. Práve preto budú jeho cestu sledovať štyria meteorológovia. „Počasie je ten najdôležitejší element celej cesty,“ uviedol Američan, ktorý má na svojom konte už niekoľko rekordov.

S balónmi už preletel ponad Alpy, z Anglicka do Belgicka a rekordy drží aj za najdlhšiu vzdialenosť preletenú balónom či za najväčší zväzok balónov, akým kto kedy letel. Trappe tvrdí, že na cestu, ktorú absolvuje o niekoľko mesiacov, sa pripravoval celý život.

„Nebolo to tak, že by som sa jedného dňa prebudil a povedal si, že chcem preletieť cez Atlantik. Každý doterajší pokus viedol k tomuto letu. Trénujem už veľmi dlho,“ uviedol Američan. „Chcem sa jedného dňa obzrieť a povedať si: ‚Ľudstvo to dokázalo, zvládli to,‘“ dodal odvážlivec.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM