Eva Viestová Rôzne

Muránska planina očakáva ocenenie

Národný park (NP) Muránska planina sa pravdepodobne stane územím s trvalo udržateľným turizmom.

Tento titul udeľuje sieť európskych národných parkov Európe – EUROPARC Federation, ktorej sa Slovensko stalo členom v roku 2002. Ako pre TASR povedal riaditeľ národného parku Milan Boroš, Muránsku planinu majú v priebehu niekoľkých týždňov navštíviť verifikátori, ktorí skontrolujú, či sú dokumentácia a jednotlivé opatrenia za niekoľko rokov skutočne pravdivé a až po ich verdikte titul dostanú.
Muránska planina sa môže stať prvým oceneným územím v Karpatoch. Podľa ministerstva životného prostredia sa tak stane inšpiratívnym príkladom pre celú oblasť strednej a východnej Európy. „Európska charta predstavuje moderný nástroj riadenia turizmu v chránených územiach, ktorý má zabezpečiť ochranu biodiverzity na jednej strane a súčasne podporovať sociálny a ekonomický miestny rozvoj v znevýhodnených regiónoch vďaka zelenému turizmu. Proces je založený na zapojení záujmových skupín a ich vzájomnej spolupráci,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. Podľa informácií TASR chýbal v utorok 20. marca Správe NP Muránska planina súhlas ministerstva životného prostredia na uzatvorenie zmluvy medzi správou národného parku a verifikátormi. Tento formálny dokument tak mohol zmariť niekoľkoročnú snahu o získanie titulu napriek tomu, že na podpis bol pripravený niekoľko týždňov. „Dokument je už podpísaný, Štátna ochrana prírody dostala od ministerstva životného prostredia kladné stanovisko,“ doplnila Hudáková.
Titul územie s trvalo udržateľným turizmom bude pre Muránsku planinu značkou kvality. „Je to predovšetkým ocenenie našej práce. Správa Národného parku bola iniciátorom stretnutí a diskusií všetkých subjektov, ktoré podnikajú v oblasti turizmu na území národného parku. Pre podnikateľov ide predovšetkým o dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku. Nás ochranárov vnímajú ako tých, ktorí im v rozvoji bránia a obmedzujú ich. Dokázali sme im vysvetliť, že turisti vo vyspelých krajinách Európy už doslova vyhľadávajú podnikateľov, ktorí majú certifikát od národného parku. Poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu tak získavajú značku kvality, ktorá zaručuje, že príroda národného parku zostane zachovaná. Po získaní titulu nás teraz čaká najmä práca na jeho popularizácii. Aby to začalo fungovať aj u nás, musíme aj ostatným ľuďom vysvetliť, čo sme to vlastne získali,“ povedal riaditeľ Národného parku Muránska planina Milan Boroš.

zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM