Peter Simon Krimi

Motorkári už vyrazili na cesty. Pozor na bezpečnosť premávky musia dávať všetci

Poniektorí motoristi si cez víkend narobili riadne problémy s mužmi zákona. Podľa polície v jednom prípade došlo k ťažkým zraneniam. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Motorkári už vyrazili na cesty. Pozor na bezpečnosť premávky musia dávať všetci
Zdroj: Policajný zbor SR

Uplynulé víkendové slnečné dni prilákali na cesty Košického kraja ďalších účastníkov, motorkárov. Počet usmrtených motocyklistov v Košickom kraji je zatiaľ nulový, to sa nemusí zmeniť, ak sa o to pričinia všetci účastníci cestnej premávky.

Čísla nepustia

Podľa policajnej štatistiky za uplynulý rok 2014 v Košickom kraji z celkového počtu 1706 dopravných nehôd zavinili motocyklisti 42 dopravných nehôd, chodci zavinili 87 nehôd, nemotoroví účastníci 45 nehôd a vodiči motorových vozidiel zavinili 1510 dopravných nehôd.

Pri zavinených nehodách motocyklistami boli usmrtení dvaja motocyklisti, ťažko sa zranilo 10 motocyklistov a ľahké zranenia utrpelo 30 motocyklistov.

V každom prípade je to práve rýchlosť, ktorá u vodičov motoriek rozhoduje o bytí alebo nebytí. „Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať. Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Podľa hovorkyne netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, kde nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní časť svojho pruhu. „Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta,“ doplnila Mésarová.

Cez víkend až tri nehody

Účastníkom piatkovej dopravnej nehody bol podľa polície vodič (48) motocykla značky Honda. K dopravnej nehode došlo o 19:20 hod. na Alešovom nábreží v Košiciach. „Vodič motocykla pri odbočení pri prejdení cez poklop kanalizácie stratil z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky kontrolu nad vozidlom a pri obytnom dome spadol na vozovku. Motocyklista pri nehode utrpel ťažké zranenia,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Požitie alkoholu u vodiča zistené nebolo.

Zrážka s chodcom

K druhej nehode došlo podľa slov policajnej hovorkyne v sobotu, približne o 14:00 hod. na križovatke ulíc tr. L. Svobodu – Adlerová v Košiciach, kde boli účastníkmi vodič (31) motocykla značky Kawasaki a chodec (39), obaja z Košíc.

Dvojica motorkárov sa zrazila

A to nebolo všetko! Opletačky s mužmi zákona ma aj dvojica motorkárov. Nehoda sa podľa polície stala v nedeľu popoludní v Košiciach, kde sa motorky zrazili. „Vodič (36) motocykla značky Honda z okresu Košice okolie po prejazde tiahlou ľavotočivou zákrutou už na priamom úseku vozovky v smere na Jahodnú sa zrazil s motocyklom značky Yamaha, ktorý rovnakým smerom viedol vodič (52) z Košíc,“ doplnila Mésarová. Pri nehode sa vodič Hondy zranil ľahko. Dychové skúšky boli u vodičov negatívne.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM