Peter Simon Kultúra Kultúra

Mladá generácia sa predstavuje: Posledná tohtoročná výstava Rožňavských radiál zaujme každého

Typicky tradičným slávnostným prestrihnutím pásky sa vo štvrtok, 19. novembra vo večerných hodinách, uskutočnila v priestoroch rožňavskej Galérie vernisáž výstavy Jána Kraloviča z cyklu Rožňavské radiály 3 s názvom O KRAJ (A) INE.

Ilustračný obrázok k článku Mladá generácia sa predstavuje: Posledná tohtoročná výstava Rožňavských radiál zaujme každého
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Petronela Bodnárová z Baníckeho múzea v našom meste, súbor vystavených diel divákom ponúka výtvarné práce mladej generácie slovenských výtvarných umelcov Juraja Gábora, Dominika Hlinku, Jána Kekeliho, Štefana Papča a Lucie Papčovej.

Rôzne diela

Kurátor výstavy Ján Kralovič od roku 2012 pôsobí ako vedecko-výskumný pracovník v rámci Centra výskumu Vysokej školy výtvarných umení vo svojom príhovore predstavil výstavu a jednotlivých vystavujúcich, a zároveň uviedol aj dôvody, pre ktoré vybral a oslovil práve týchto umelcov. Podľa jeho slov je cieľom výstavy prostredníctvom rozdielnosti mediálnych výstupov, s ktorými jednotliví oslovení umelci pracujú (maľba, socha, fotografia a video inštalácia), ponúknuť divákovi variabilitu pohľadov na chápanie a zobrazenie krajiny nachádzajúcej sa na predele či periférii civilizačného a prírodného priestoru.

Moderné technológie

Video inštalácia Juraja Gábora zo širšieho cyklu Otvorená obrazová galéria umožňuje pohľad na krajinu, kde autor ako „živý statív“ zaznamenáva kamerou pohľad na mestskú perifériu za súmraku kedy dochádza k postupnému strácaniu sa videného. Maliar Dominik Hlinka zase maliarske námety krajiny prostredníctvom digitálnych technológii „rozpúšťa“, aby sa ich spätne preniesol na plátno.

Nechýba fotografia

V cykle fotografií Visual changes Ján Kekeli vyberá námety, kde sa zvyšky ľudskej prítomnosti včleňujú do prírodného prostredia. Sochár Štefana Papča, ktorého hlavným ideovým oporným bodom je kladný vzťah k prírode a najmä k horám, vo vystavovanom diele Stredom steny vychádza z vlastnej horolezeckej skúsenosti a do dvoch silikónových hranolov jemným farebným odlíšením vytvára stredovú líniu. Lucia Papčová fotografuje najmä horu a les a svoje fotografie prezentuje ako tmavý obraz, ktorý sa ale pri intenzívnom pohľade akoby „vynáral“ na povrch.

Zaujímavá výstava potrvá do 11. decembra 2015.

Foto: Štefan Keszi

Obrazom: Vernisáž výstavy O krajine
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM