Peter Simon Správy

Mierna zima ušetrila cestárom v okrese robotu: Na vozovkách vzniklo menej výtlkov

Na cestách v našom okrese momentálne prebieha zber posypového materiálu po zimnej údržbe ciest. Cestári najprv vyzbierajú všetok posypový materiál a následne začnú ošetrovať výtlky a pripravovať techniku na letné obdobie. Zistili sme, ktoré úseky ciest sú na tom najhoršie.

Ilustračný obrázok k článku Mierna zima ušetrila cestárom v okrese robotu: Na vozovkách vzniklo menej výtlkov
Zdroj: TASR

Podľa slov vedúceho strediska Petra Klimenta zo Správy ciest KSK, bolo zimné obdobie 2014/2015 v porovnaní s predchádzajúcou zimou miernejšie, čím došlo k poklesu výkonov, znížila sa spotreba inertného a chemického posypového materiálu. Mierna zima sa podpísala aj na znížení vzniku výtlkov na cestách, čím klesla aj spotreba obaľovanej drvy za studena.

„Po zimnom období sa pristúpi k zabezpečeniu jarnej údržby, ktorá pozostáva z čistenia ciest po zimnej údržbe, oprave a údržbe vozoviek, oprave dopravného značenia a bezpečnostných zariadení, údržbe zelene a ďalších prác, ktorými sa odstránia prekážky v zjazdnosti ciest,“ uviedol pre náš web Peter Kliment.

Ako nás ďalej informoval, prioritné opravy úsekov ciest sa určujú na základe hlavných prehliadok ciest a na základe zhodnotenia technického stavu ciest a dopravného zaťaženia ciest. „Pracovníci Správy ciest počas zimného obdobia monitorovali vznik výtlkov, všetky opravy sa riešili operatívne. V monitorovaní a v oprave výtlkov sa pokračuje s obaľovanou zmesou za tepla z obaľovacích centier,“ dodal Kliment.

Po zimnom období sa cestári pustia do zabezpečenia jarnej údržby. „Momentálne sa zabezpečuje odpratávanie posypového materiálu v intravilánoch obcí a extraviláne na cestách I.,II. a III. triedy, odstraňuje sa zimné dopravné značenie. Súčasne sa pripravuje technika na letnú údržbu ciest,“ uvádza Kliment.

„V zimnom období 2014/2015 sa použilo 708 t chemického posypového materiálu a 4 078 t inertného posypového materiálu. Zozbieraný posypový materiál po zimnej údržbe sa využíva na dosypávanie krajníc ciest,“ informoval vedúci strediska cestárov KSK z Rožňavy.

Menej snehu, menej výtlkov

V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa podstatne znížil počet výtlkov. Na cestách dochádzalo k vzniku malého množstva výtlkov. Dôvodom zníženia bola mimoriadne mierna zima bez snehových zrážok a menšieho počtu ľadových dní. No zistili sme, že medzi úseky v najhoršom stave v našom okrese patria napríklad Krh. Podhradie – Pača, cesta II/ 549 úsek Krh. Podhradie – Úhorniasky kopec, úsek Lipovník – Drnava, úsek Gemerská Hôrka – Licince, úsek Rožňava – Jovice, úsek Krh. Dlhá Lúka – Lipovník, úsek Henckovce – Roštársky kopec, Dedinky spojka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM