Peter Simon Správy

Mestskí policajti v Rožňave: Čo ste možno o nich ešte nevedeli

V reálnom živote mestská polícia denne vykonáva nespočetné množstvo činností, kde svojou prítomnosťou pôsobí preventívne na potenciálnych páchateľov a dozerá na pokoj v meste. Denne sú v teréne či už na služobnom vozidle, bicykli, alebo hliadkujú pešo v uliciach mesta. A to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti v Rožňave: Čo ste možno o nich ešte nevedeli
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi najčastejšiu činnosť mestskej polície patrí dohľad nad dodržiavaním verejného poriadku a v rámci toho i dohľad nad udržiavaním čistoty a poriadku v meste. Denne hliadky mestskej polície musia riešiť nezodpovedných občanov, ktorí svojim správaním alebo konaním narúšajú verejný poriadok. „Medzi najčastejšie riešené priestupky patrí napríklad znečisťovanie verejného priestranstva, porušovanie nočného kľudu, vzbudzovanie verejného pohoršenia a v neposlednom rade i priestupky súvisiace s porušovaním bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," povedal pre náš portál rožňava24.sk náčelník polície Róbert Hanuštiak.

Aké prostriedky môžu používať voči obyvateľom?

Pri svojej činnosti smie príslušník mestskej polície použiť i donucovacie prostriedky a služobnú zbraň. Medzi donucovacie prostriedky patria hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky, obušok, putá a papuče ako prostriedok na zabránenie odjazdu átu. Okrem uvedených prostriedkov je mestská polícia oprávnená použiť i služobného psa, no tá rožňavská polícia zatiaľ služobného psa nevyužíva.

Najviac poteší pomoc v núdzi

Medzi najmilšie zážitky určite patrí pomoc človeku v núdzi. „Naši príslušníci aj v tomto roku opakovane pomohli ľuďom, ktorí sa pre svoju ťažkú chorobu nevedomky dostali mimo svojho domova alebo liečebného zariadenia, boli len sporo odetí a hrozilo poškodenie zdravia či dokonca ohrozenie na živote," vraví Hanuštiak. Ďalej informoval, že medzi milé zážitky patria aj poďakovania od ľudí, ktorým príslušníci polície našli strateného domáceho maznáčika či stratenú vec.

Niektorým sa už pomôcť nedá

Naopak, medzi najnepríjemnejšie zážitky určite patrí strata života. „Naposledy sa takáto smutná udalosť stala začiatkom tohto roka na miestnom trhovisku. Medzi nepríjemné, no skoro každodenné, patrí i riešenie neprispôsobivých občanov, ktorí sú často pod značným vplyvom alkoholických nápojov alebo iných návykových látok, sú špinaví, pomočení a väčšinou sú i agresívni. Títo ľudia sú nepoučiteľní a sankcie voči ním sú väčšinou nevymožiteľné," dodal na záver náčelník mestskej polície Hanuštiak.

Foto: Mestská polícia Rožňava

Práca mestskej polície
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM