Peter Simon Správy

Mesto Dobšiná svojpomocne likviduje čierne skládky: Stovky pneumatík sú už minulosťou, FOTO

Tento bordel je už minulosťou. Mesto sa pustilo do jeho zbierania. Ľuďom asistovala ťažká technika.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Dobšiná svojpomocne likviduje čierne skládky: Stovky pneumatík sú už minulosťou, FOTO
7
Galéria
Zdroj: mestodobsina.sk

Tvorba nelegálnych skládok zbytočne oberá mesto o finančné prostriedky, ktoré musí vynaložiť na ich odstránenie. Rovnako to bolo i v prípade odstránenia pneumatík z dlhoročnej čiernej skládky v oblasti Pingarty.

Ako informovala Dana Kuchárová v správe, mesto Dobšiná v spolupráci so spoločnosťami Mestské lesy Dobšiná, s.r.o., Podnik služieb mesta Dobšiná s.r.o. a pracovníkmi verejnoprospešných prác sa dňa 8. novembra 2017 pustili do odstraňovania tohto druhu odpadu.

„Nakoľko išlo o pomerne náročný terén, museli pracovníci VPP pneumatiky najprv zhromaždiť na dostupnejšom mieste, odkiaľ ich zamestnanec Mestských lesov, s.r.o. postupne pomocou navíjacej techniky lesného kolesového traktora vytiahol na príjazdovú cestu, kde ich pracovníci Podniku služieb mesta Dobšiná s.r.o. naložili na nákladné auto. Výsledkom celej pracovnej akcie bol nielen zdravý a uprataný priestor, ale i viac ako 150 kusov vytiahnutých pneumatík a 8 kusov 220 litrových plastových vriec naplnených voľne pohodeným odpadom,“ spresnila v správe Kuchárová.

Doplnila, že spaľovať by sa nemalo. „Spaľovanie odpadov prebieha v spaľovniach odpadov, alebo v zariadeniach na spoluspaľovanie odpadov. Spaľovanie, podobne ako skládkovanie, nenávratne ničí suroviny obsiahnuté v odpade. A je jedno, či ide o spaľovňu odpadov, cementárenskú pec, pyrolýzu a pod. Navyše ani spálením odpad nezmizne, redukuje sa len jeho hmotnosť a vzniká škvara a popolček, ktoré sú z časti nebezpečný odpad a rovnako končia na skládkach odpadov. Ďalším nechceným produktom spaľovania sú dioxíny s rakovinotvornými účinkami, poškodzujú imunitný a nervový systém a pohlavné orgány,“ doplnila v správe Kuchárová.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Odstraňovanie čiernej skládky v Dobšinej
7
Galéria
Zdroj: mestodobsina.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM