Peter Simon Správy

Mesto chce zrealizovať pasport zelene: Na čo sa má využiť?

Jedná sa o evidenciu verejnej a vyhradenej zelene v správe mesta Rožňava.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce zrealizovať pasport zelene: Na čo sa má využiť?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V Rožňave chcú vypracovať pasport zelene. Jedná sa o takzvanú evidenciu všetkého „zeleného“ v správe mesta.

Ako informovala v správe Mária Kardošová, z právneho odboru a správy majetku, predmetom je vypracovanie pasportu verejnej a vyhradenej zelene v správe mesta Rožňava pre potreby implementácie do geografického informačného systému mesta. „Jedná sa o inventarizáciu existujúcej zelene na území mesta Rožňava štandardnými postupmi, ktorých základom je terénny prieskum, ako aj využite jestvujúcich metodík na hodnotenie drevín, vlastné hodnotenie drevín a plôch zelene zhotoviteľom,“ píše sa v správe.

Podľa správy je predmetom zákazky evidencia, inventarizácia a zdokumentovanie prvkov verejnej a vyhradenej mestskej zelene na území mesta Rožňava do formy digitálny vektorových dát. Pasport verejnej a vyhradenej zelene bude obsahovať komplexnú evidenciu, inventarizáciu a zdokumentovanie verejnej a vyhradenej zelene v správe mesta Rožňava.

„Pre účely tejto zákazky sa pod pojmom verejná zeleň rozumejú prvky zelene na území mesta, ktoré sú verejne prístupné, neoplotené. Za verejnú zeleň sa pre účely tejto zákazky nepovažujú pozemky lesného pôdneho fondu. Za vyhradenú zeleň sa pre účely tejto zákazky rozumejú aj oplotené prvky zelene na území mesta, ktoré sú vo vlastníctve mesta Rožňava (napr. školské dvory pri materských a základných školách),“ píše sa v správe.

Pasport verejnej a vyhradenej zelene bude slúžiť pre získanie údajov o výmerách jednotlivých plôch zelene, o objeme a identifkácii individuálnych prvkov zelene. „Laicky povedané, je to zistenie toho, čo máme v meste a na základe toho sa už potom vykonáva aj servis, ako strihanie, nová výsadba atď. Je to taká pomôcka a je to potrebné vykonať a podľa zákona. Vo finálnej fáze budeme mať mapovú časť a aj ucelený opis jednotlivých drevín v Rožňave,“ uviedla pre náš web Kardošová.

Podľa správy je predpokladaná hodnota zákazky 20 000 eur bez DPH.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM