Šport

Medailová žatva pokračuje: Farkašová má už štvrté zlato

Slovenská reprezentantka v lyžovaní Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou získali na zimných paralympijských hrách v Pjongčangu už štvrté zlato.

Ilustračný obrázok k článku Medailová žatva pokračuje: Farkašová má už štvrté zlato
Zdroj: TASR

V Čongsone v stredu triumfovali v obrovskom slalome zrakovo postihnutých žien. Slovensko má v Pjongčangu spolu už deväť cenných kovov (6–2–1).

Farkašová tak celkovo nazbierala už deväť zlatých medailí zo ZPH, v Pjongčangu predtým zvíťazila aj v zjazde, super-G a v superkombinácii. V obrovskom slalome mala už po prvom kole výrazný takmer štvorsekundový náskok pred konkurenciou, aj v druhom predviedla najrýchlejšiu jazdu a napokon zvíťazila suverénne o 5,34 s pred Britkou Mennou Fitzpatrickovou. Bronz vybojovala Austrálčanka Melissa Perrineová. Vo víkendovom slalome sa Farkašová pokúsi splniť svoj cieľ – získať na týchto hrách päť najcennejších ko­vov.

Z Vancouveru 2010 si Farkašová odniesla tri zlaté medaily, zo Soči 2014 dve. „Veľmi sa tešíme, že sme prekonali naše doterajšie maximum, máme štvrtú zlatú z jednej paralympiády. Je to príjemné a radosť sa s každou zlatou medailou kumuluje. Cieľ máme nastavený na päť zlatých a sme radi, že pribúdajú. Pred prvým kolom som bola sklesnutá, ale snažila som sa nabudiť a po náskoku, ktorý sme získali som sa ukľudnila a už som sa cítila v pohode a bez stresov. Pracovali sme naozaj veľmi tvrdo a je skvelé, že sa ako Slovensko v zjazdovom lyžovaní držime v špičke nielen vďaka našim výsledkom, ale aj vďaka výsledkom chlapcov,“povedala v cieli Farkašová.

V obrovskom slalome zrakovo znevýhodnených mužov získal striebro Jakub Krako. S navádzačom Branislavom Brozmanom boli po prvom kole na tretej priečke, v druhom si pozíciu ešte vylepšili. Tesne za pódiom na štvrtom mieste skončil Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom, cenný kov mu ušiel iba o šestnásť stotín sekundy. Piaty skončil Marek Kubačka s Máriou Zaťovičovou. Suverénnym víťazom sa stal Talian Giacomo Bertagnolli s viac ako päťsekundovým náskokom na Kraka.

Výsledky

Lyžovanie – obrovský slalom zrakovo znevýhodnené ženy:

  • 1. Henrieta FARAKAŠOVÁ, n. Natália Šubrtová (SR) 2:23,00 min,
  • 2. Menna Fitzpatricková, n. Jennifer Kehoeová (V. Brit.) +5,34,
  • 3.Melissa Perrineová, n. Christian Geiger (Austr.) +5,81

Foto: ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM