Peter Simon Správy

Maturity v plnom prúde: Pozrite, ako prebiehali v dvoch rožňavských školách, FOTO

Ústne maturity sú v plnom prúde. My sme zamierili na dve rožňavské stredné školy, aby sme vám priniesli ich atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Maturity v plnom prúde: Pozrite, ako prebiehali v dvoch rožňavských školách, FOTO
17
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tento týždeň začali v Rožňave ústne maturity pre stredoškolákov. Aj na gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika a obchodnej akadémii sa chodby hemžili slávnostne oblečenými študentmi. Maturanti sa musia popasovať s ústnou odpoveďou. Skúška dospelosti preverila nervy nejednému študentovi. Po chodbách sa ozývali klasické otázky typu, akú tému si vytiahol? Napätie bolo cítiť doslova všade.

Na gymnáziu, kde skúšku dospelosti absolvovali desiatky študentov, sme na chodbe zastihli maturantky, ktoré akurát preberali literatúru. Jedna mala odpoveď už za sebou, druhá sa pripravovala zasadnúť pred zelený stôl.

„Momentálne na našej škole maturuje 52 študentov. Ústne maturitné skúšky začali dnešným dňom a potrvajú do štvrtka. Slovenský jazyk a literatúra s angličtinou ide celý týždeň. Z toho maturuje teda každý, aj slovenské aj maďarské triedy. Ostatné predmety sú rozhodené následne, a to dneska nemecký jazyk aj ruský, fyzika a aj matematika. Zajtra (utorok) sa maturuje opäť aj z matematiky, dejepisu. V stredu ide biológia, chémia a vo štvrtok ešte geografia, maďarský jazyk a literatúra, občianska náuka i umenie a kultúra,“ uviedol pre náš web zástupca riaditeľa Árpád Laco.

Oslovili sme aj študentov, tí sa zhodli, že stres bol, no po usadení za zelený stôl opadol. „Pripravoval som sa počas celého štúdia, takže to nebolo až také hrozné a k tomu som využil aj akademický týždeň. Ráno som trošku stresoval, ale to asi k tomu patrí. Po usadení pred komisiu opadol a dal som to,“ radoval sa Lukáš.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Naša ďalšia zastávka smerovala na obchodnú akadémiu. Tam nám zástupkyňa školy Daniela Žiaková prezradila, že na škole tento rok maturuje 70 študentov. „Ako po minulé roky, aj tento maturujú s klasickými odbormi na škole bilingvalisti. Oni majú v 4. ročníku maturitnú skúšku zo Slovenského jazyka a literatúry. Tých je momentálne 19. Následne tento rok maturuje aj končiaca trieda bilingvalistov 5. ročníka v počte 22 žiakov,“ dodala pre Rožňavu 24 Žiaková.

Pozrite si v našej galérii slávnostne oblečených maturantov, ktorých sme cez náš objektív zachytili tesne pred, alebo po ústnej odpovedi.

Obrazom: Takto sa maturovalo v Rožňave 2018
17
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM