Silvia Karasová Rôzne

Máte v obľube turistiku? Prečítajte si, čo nesmie chýbať vo vašej základnej výbave!

Teplé slnečné počasie mnohých z nás vyláka vo voľnom čase do prírody. Aby ste neostali nepripravení, prinášame vám prehľad tých najdôležitejších turistických pomôcok, ktoré by vo vašej výbave rozhodne nemali chýbať!

Ilustračný obrázok k článku Máte v obľube turistiku? Prečítajte si, čo nesmie chýbať vo vašej základnej výbave!
Zdroj: TASR

Ak si hovoríte, že ako sviatoční turisti nepotrebujete žiadnu profi výbavu, ste na omyle. Príroda a počasie môžu byť zradné aj na tých najmenej náročných turistických chodníčkoch, preto buďte na svojich výletoch radšej vždy pripravení.

Zvoľte vhodnú obuv a oblečenie – šľapky, sandále, či obyčajné tenisky do lesného terénu skutočne nepatria. Podobne sú na tom aj sukne, rifle, „šušťáky“ a iný nesavý materiál. Navštívte niektorý z outdoorových obchodov a vyberte si oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre a hlavne pohodlne. Ideálne je vziať si na výlet viac vrstiev šatstva, nikdy neviete, ako sa môže počasie zvrtnúť. Tričká aj nohavice by mali mať dostatočnú saciu schopnosť, aby sa nestalo, že už po pol hodine budete krášať lesom s mokrým chrbtom od potu. K pohodlnej chôdzi vám pomôžu nohavice z ľahkého nylonového materiálu, ideálne s možnosťou odopínania v spodnej časti. Vhodné sú tiež obtiahnuté strečové legíny, ktoré majú v obľube najmä dámy. Veľkú pozornosť venujte aj svojej obuvi, ktorá by mala byť predurčená do náročnejších terénov. Topánky by mali byť nepremokavé, dostatočne vysoké aby dôkladne fixovali členky a výhodou je tiež protišmyková podrážka. V rámci svojho turistického outfitu nezabudnite ani na nepremokavú bundu, mikinu a pokrývku hlavy. Zísť sa vám môže aj šatka, ktorá v prípade núdze dokáže poslúžiť aj ako obväz, či náhradné bavlnené ponožky.

Výbava vo vašom batohu – okrem fotoaparátu, vody a chutného občerstvenia si do batohu pribaľte tiež mapu, baterku, nožík, zápalky alebo zapaľovač a pršiplášť. Mobil je už u väčšina z nás samozrejmosťou, preto aj keď náhodou prahnete po samote, majte ho predsa len pri sebe. V prípade, že zablúdite, môže vám zachrániť život. Aj keď sa chystáte hoci len na krátku túru, nepodceňujte dôležitosť lekárničky! V nej by nemali chýbať obväzy, leukoplast, lieky proti bolesti, nosné a očné kvapky, a taktiež antihistaminiká, v prípade náhlej alergickej reakcie. Vo vašom batohu by si svoje miesto mala nájsť aj kozmetická taštička s opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom, balzam na pery a hydratačný krém. Zídu sa tiež papierové vreckovky a dezinfekčný gél na ruky bez potreby oplachovania. Ak sa obávate komárov, či kliešťov zaobstarajte si repelentný sprej.

Pre uľahčenie chôdze si vyberajte vhodný turistický batoh, ktorého samozrejmosťou je nepremokavosť a spevnená časť v oblasti chrbta. Pri prechádzke po náročnejšom teréne pomôžu aj vychádzkové palice, ktoré odľahčia vaše kĺby od záťaže.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM