Peter Simon Správy

Majte sa na pozore: 13 lokalít v okolí Rožňavy, kde môžete naraziť na nakazené kliešte!

Na kliešte si treba dať pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Platí to aj pre Rožňavu a okolie. V ktorých lokalitách treba zvýšiť opatrnosť?

Ilustračný obrázok k článku Majte sa na pozore: 13 lokalít v okolí Rožňavy, kde môžete naraziť na nakazené kliešte!
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) informoval o tom, že tohtoročná sezóna kliešťov sa začala. „Kliešte sa najradšej ukrývajú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, vyskytujú sa v záhradách, v parkoch i v lesoch a podľa parazitológov sa nachádzajú aj vo vyšších zemepisných polohách, čo je dôsledok klimatických zmien,“ uvádza stránka ÚVZ SR s tým, aby sme si dávali pozor a mali na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

Ako uvádzajú odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov.

„Prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy sú prirodzene v katastrálnych oblastiach obcí: Silica, Plešivec, Jablonov, Hrušov, Lipovník, Krásnohorské Podhradie, Jovice, Rožňava, Gemerská Poloma, Betliar, Štítnik, Rochovce, Gemerská Hôrka,“ povedal pre náš web vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave, Jozef Varga.

Ten ďalej uviedol, že všeobecne si pred kliešťami treba dávať pozor všade. „Teplé a suché podnebie ako aj listnaté porasty do nadmorskej výšky 800 metrov vytvárajú vhodné podmienky pre výskyt kliešťa obecného. Kliešte sa vyskytujú nielen v lesoch ale aj v parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych porastoch do výšky 1 metra,“ doplnil Varga.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM