Správy

Ľudia preferujú výjazdové očkovanie. Dokedy budú fungovať veľkokapacitné centrá?

V Košickom kraji sú v prevádzke tri veľkokapacitné očkovacie centrá.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia preferujú výjazdové očkovanie. Dokedy budú fungovať veľkokapacitné centrá?
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) nateraz neplánuje zatvárať veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré tak naďalej ostávajú v prevádzke. Potvrdila to hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Cez víkendy

„Veľkokapacitné očkovacie centrá sú v prevádzke prevažne cez víkend. Naďalej očkujeme všetkými vakcínami, teda Pfizerom, AstraZenecou, Modernou, Sputnikom V aj Janssenom. Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Košiciach podávame vakcíny aj deťom od 12 rokov,“ uviedla Terezková.

Okrem Košíc má kraj veľkokapacitné očkovacie centrá aj v Michalovciach a Spišskej Novej Vsi. Najbližšie budú očkovať sobotu (7. 8.) v Košiciach a v pondelok (9. 8.) v Michalovciach a Spišskej Novej Vsi.

Výjazdové tímy

„Vzhľadom na záujem obyvateľov o očkovanie prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby sme posilnili očkovanie v teréne. V súčasnosti takto očkujeme v obciach a mestách, zariadeniach sociálnych služieb, firmách, väzniciach, v marginalizovaných komunitách, pri obchodných centrách, autobusových staniciach, na festivaloch," informovala hovorkyňa.

Očkovacie centrum vzniklo aj na sídlisku Luník IX, ktoré je v prevádzke vždy jeden deň v týždni. V súvislosti s návštevou Svätého Otca pripravuje kraj aj zriadenie simulovaných očkovacích centier vo farnostiach.

Kde všade sa tento týždeň (2. – 8. 8.) očkuje sa dozviete v tomto článku.

Inde rušia

Na rozdiel od Košického, v susednom Prešovskom kraji župa ukončila prevádzku dvoch svojich veľkokapacitných očkovacích centier, a to v Bardejove a Starej Ľubovni. Ďalšie očkovacie centrá v Prešove, Humennom a Poprade budú podľa hovorkyne kraja Daši Jeleňovej v prípade potreby k dispozícii najneskôr do očkovacieho víkendu 14. – 15. augusta. Perspektívne prevádzka týchto centier bude ukončená do konca augusta.

Aj Prešovská krajská samospráva prevádzkuje výjazdovú očkovaciu službu (VOS), ktorá funguje v štandardom režime a reaguje na aktuálny dopyt a požiadavky jednotlivých obcí a miest v kraji. V rámci mobilných výjazdov sa úsilie kraja podľa hovorkyne sústreďuje na očkovanie osôb bez registrácie v obchodných centrách v Poprade a Prešove, kde evidujú veľký záujem o túto formu vakcinácie.

Foto: ilustračné

Viac článkov o očkovaní

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM