Peter Simon Šport

Lipták, Koči a Lapdavský v ROZHOVORE: Ako vnímajú návrat Rally Rožňava do Slovenského majstráku?

Majstrovstvá Slovenska v rally v tomto roku otvorí L Racing 10. Rally Rožňava. Jej jubilejný ročník na seba nechal čakať deväť rokov. Vyspovedali sme známych jazdcov. Nechýba medzi nimi ani juniorský vicemajster sveta v rally 2016.

Ilustračný obrázok k článku Lipták, Koči a Lapdavský v ROZHOVORE: Ako vnímajú návrat Rally Rožňava do Slovenského majstráku?
100
Galéria

Jubilejný ročník podujatia na seba nechal čakať deväť rokov. Súťaž sa uskutoční na prelome marca a apríla, a bude zaradená aj do Majstrovstiev Slovenska v rally historických automobilov, Rally Legend a Slovenského rally pohára.

Ako informovala tlačová tajomníčka pretekov Zdenka Tamášová, Auto Klub Košice za spolupráce s L Racing a s mestom Rožňava pripravil pre motoršportových fanúšikov obnovu súťaže pod názvom L Racing 10. Rally Rožňava.

Toto prvé tohoročné podujatie slovenského šampionátu sa uskutoční 31. marca – 1. apríla 2017 a to na známych tratiach na Gemeri v okolí Rožňavy. Riaditeľstvo súťaže bude umiestnené na Radnici na Námestí baníkov a servisné parkovisko na Aleji Jána Pavla II v Rožňave.

Peter Lipták (L Racing – spoluorganizátor)

Fakt, že sa Rally Rožňava vracia do seriálu majstrovstiev Slovenska vnímame viac ako pozitívne, nakoľko je to pre nás domáca súťaž. Z ohlasov iných posádok sa tiež dá vytušiť, že sa tešia, nakoľko tieto rýchlostné skúšky sú rokmi považované za jedny z najkrajších na Slovensku. Fakt, že sa súťaž vracia na Rožňavské trate až po toľkých rokoch? Je to super, že sa to podarilo, že sa na to podujal tím profesionálov zanietených pre tento šport, fakt, že sa na organizácie podujali ľudia, s ktorými sa dá nájsť spoločná vízia a cesta. Na rýchlostné skúšky, ktoré nám naše okolie ponúka, a ktoré sú zaradené do súťaže sa tešíme aj ako súťažiaci, aj ako diváci. Jednoducho doma je doma, a nebudem klamať keď poviem, že môžeme byť právom hrdí na to, čo tu máme, ako aj mestský okruh považovaný za najkrajší na slovenských súťažiach, ak už nie je vlastne jediný. Úhorná je rozbitá, bohužiaľ cesta tak krásna a tak využívaná v každom období nemá pána, čo mi je ľúto. RZ Poloma je asfaltová, kvalitná cesta, pre jazdcov lákavá svojou náročnosťou a krásnou prírodou, čiže ťažko povedať, ktorá z ponúkaných je tá naj. Myslím že sa podarilo vybrať rýchlostné skúšky, ktoré sú Top na Slovensku. Koľko jazdcov bude zastrešených pod krídlami nášho tímu? Je ťažko povedať finálny počet, všetko je ešte v štádiu jednaní, čiže všetko už bude na 100% isté, ak bude uverejnená štartovacia listina. Nechcel by som predbiehať situáciu, ale môžem povedať, že bude sa na čo tešiť. Myslím, že už to bude považované pre nás za súťaž, na ktorej sa všetci budeme snažiť uspieť.

Martin Koči

Juniorský vicemajster sveta v rally 2016.

Teším sa z toho, táto Rally je pre MSR tradičná a určite patri do majstráku. Ako chlapec som sa na Rally Rožňava chodieval pozerať. Myslím, že organizátor pripravil naozaj nádherné trate. Mestský okruh je jazdecky náročný a nie je to moja šálka kávy, ale je to vždy veľmi dobré pre divákov. Klasické RZ, ktoré pôjdu v sobotu, patria k najkrajším na Slovensku. Na štart sa postavíme so Škodou fabia R5. Budeme sa snažiť mat kvalitnú rýchlosť hneď od začiatku, nechajme sa prekvapiť.

Lukáš Lapdavský

Na jednej strane je smutné, že Rally Rožňava vypadla na takú dlhú dobu zo seriálu MSR, pretože v okolí Rožňavy sú rýchlostné skúšky ideálne na pravú Rally, a je len málo miest, ktoré takéto podmienky ponúkajú, no na druhej strane, treba sa tešiť z toho, že ju opäť obnovili a bude v plnej kráse rýchlostných skúšok ako kedysi. Pre mňa to konkrétne znamená domácu súťaž, čiže plno známych a je očakávaný nejaký slušný výsledok. Tunajšie trate sa väčšinou nemenia a jazdia sa prevažne tie isté ,aj keď si myslím, že by bolo z čoho ešte vyberať. Teším sa hlavne na mestský okruh, kde sa zíde neskutočný počet fanúšikov, ľudí a o atmosféru bude postarané. Jedinú obavu ktorú mam, je z počasia, pretože sa ide do mesiaca apríl, a ten je nevyspytateľný. Rozbité trate mi nijak extra nevadia, ak máte dobre nastavený podvozok, necítiť to až tak. Samozrejme sa určite tešíme na všetky rýchlostné skúšky. Štartovať budeme s osvedčeným Mitsubishi lancer evo IX. Čo sa týka o ostré boje? Ja myslím, že po zimnej pauze zvolí každý opatrnejšie tempo, aspoň z úvodu, no uvidíme ,kto sa skôr zobudí a začne bojovať. Samozrejme, my sme domáci a budeme sa snažiť bojovať už hneď z úvodu.

Zdroj: Facebook
Obrazom: Prejazdy mestským okruhom v Rožňave v rámci Rally Košice 2016
100
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM