Peter Simon Správy

Letné terasy už v meste pribúdajú ako huby po daždi: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme

Nejeden Rožňavčan si teplé dni v meste automaticky spojí aj s chvíľami posedenia na letných terasách podnikov. Tie v posledných dňoch pribúdajú v meste ako po daždi. Zisťovali sme, koľko ich bude tento rok a kde všade sa ich dočkáme.

Ilustračný obrázok k článku Letné terasy už v meste pribúdajú ako huby po daždi: Toľkoto posedení pred podnikmi sa dočkáme
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V posledných dňoch si Rožňavčania v centre mesta mohli všimnúť čulý ruch. Pred prevádzkami na Námestí baníkov robotníci montovali letné terasy, čo potešilo mnohých ľudí, ktorí majú radi posedenie na čerstvom vzduchu. Obrátili sme sa aj na mesto, aby sme zistili, ako to s letnými terasami vyzerá tento rok.

„V meste sa nachádza 6 letných terás, ktoré sú prevádzkované v letnom období, ale technické zariadenie je umiestnené na verejnom priestranstve počas celého roka,“ informovala referentka podnikateľskej činnosti z MsÚ, Zuzana Mazanová.

Mimo námestia sú terasy na súkromnom pozemku

Ako spomenula, na Mestský úrad v Rožňave bola tento rok doručená jedna žiadosť o udelenie súhlasu na umiestnenie letnej terasy na verejnom priestranstve. Ide však len o predlženie termínu platnosti povolenia už pri jestvujúcej prevádzke. „Mimo Námestia baníkov letné terasy na verejnom priestranstve umiestnené nie sú. Nachádzajú sa však na súkromnom pozemku a to Hotel Empres a Ubytovňa pri VÚB banke,“ hovorí Mazanová.

Pokračovala však, že v minulom roku bola letná terasa aj pri prevádzke Pohostinstvo – Herňa Poľovník na sídlisku stred. „Tohto roku zatiaľ neevidujeme žiadosť prevádzkovateľa o udelenie súhlasu k užívaniu verejného priestranstva na tento účel,“ doplnila Mazanová.

Za terasy si priplatia

Letná terasa prevádzkarov aj niečo stojí. Podľa našich informácií sú sadzby miestnej dane schvalované každoročne v rámci všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. „Na území mesta Rožňava a pre rok 2015 boli schválené nasledovne, za umiestnenie letnej záhradky pri reštauračnom zariadení v období od 1. 5. do 30. 9. 0,04 € /m2 /deň a v období od 1. 10. do 30. 4. 0,02 € /m2 /deň,“ informovala Mazanová.

Udelenie súhlasu k osobitnému užívaniu verejného priestranstva za účelom zriadenia letnej terasy sa povoľuje na základe žiadosti majiteľa prevádzky, ktorý má v danej lokalite stálu funkčnú prevádzku. „Okrem písomnej žiadosti je potrebné doložiť aj grafický návrh plánovaného sedenia, ktorý sa potom posudzuje v odborných komisiách MZ,“ dodala Zuzana Mazanová.

Na záver sme zistili, že v roku 2014 neboli udelené žiadne sankcie ohľadom letných terás.

Čítajte tiež: Po dlhých mesiacoch sa konečne dočkáme: V centre Rožňavy už vyrastajú letné terasy

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM