Peter Simon Rôzne

Lekárske a iné pomôcky vtedy a dnes: Aha, ako vyzerali injekcie či tlakomer pred mnohými rokmi

Ako býva zvykom, na stredných školách sa každoročne konajú rôzne zaujímavé akcie. Na zdravotníckej škole v Rožňave sa tento raz študenti oboznámili s vedou a technikou.

Ilustračný obrázok k článku Lekárske a iné pomôcky vtedy a dnes: Aha, ako vyzerali injekcie či tlakomer pred mnohými rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Týždeň vedy a techniky na Slovensku je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. “Zdravotnícka škola v Rožňave pre študentov pripravila výstavu rôznych zdravotníckych pomôcok používaných v minulosti a na porovnanie aj súčasných pomôcok,“ povedala profesorka Andrea Gibasová. Samozrejme nezaostali ani študenti školy, ktorí sa naplno zapojili do akcie rôznymi spôsobmi a vytvorili zaujímavú výstavu, poniektorý prednášali a ďalší si vytvorili prezentácie.

I.A trieda písala slohové práce na tému veda a technika. I.M pripravila prezentáciu o Nobelovej cene. Zaujímavosti Rubikovej kocky odprezentovala II.B trieda. II.M hovorila o „zakázaných“ vynálezoch minulej doby. Azda najzaujímavejšou časťou pre študentov bola výstava, kde mohli študenti vidieť gramofón a gramofónové platne, špirálu na ohrev vody – predchodcu rýchlovarnej kanvice, starší fotoaparát, mechanické písacie stroje, žehličku, súradnicový zapisovač, kazety, disky a disketovú mechaniku. Túto výstavu pripravili študenti III.A a IV. M triedy. I.DVS priblížila problematiku umelej inteligencie a využitie robotiky v zdravotníctve a na záver III.DVS prispela kresbou o technickom pokroku, ktorý môže prinášať nielen pozitíva, ale aj negatíva.

“Všetkým triedam, ktoré sa aktívne zapojili do Týždňa vedy a techniky patrí veľké poďakovanie, aj vďaka nim mohla naša škola stráviť príjemné popoludnie a dozvedieť sa niečo nové, zaujímavé,“ dodala profesorka Andrea Gibasová.

Týždeň vedy a techniky na zdravotnej v Rožňave
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM