Peter Klimant Správy

Lekári majú u pacienta z Revúckeho okresu podozrenie na prasaciu chrípku!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva prišiel s nepríjemnou správou. Lekári majú u pacienta z Revúckeho okresu podozrenie na prasaciu chrípku!

Ilustračný obrázok k článku Lekári majú u pacienta z Revúckeho okresu podozrenie na prasaciu chrípku!
Zdroj: TASR

V Banskobystrickom kraji sa vyskytol ďalší prípad podozrenia na pandemickú chrípku, tzv. prasaciu chrípku, pacient je z okresu Revúca. Informoval o tom dnes Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

„RÚVZ Rimavská Sobota hlási za okres Revúca ďalší prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 72-ročného muža, ktorý má navyše vážne problémy so srdcom, cukrovkou druhého typu a s cystickými obličkami. Pacienta prijali do nemocnice v Revúcej pre tachyfibriláciu predsiení na tamojšie interné oddelenie. Ležal na jednej izbe s 56-ročným pacientom, ktorý mal obojstranný zápal priedušiek. Neskôr, po prevoze na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Rimavskej Sobote, sa u neho potvrdil pandemický vírus chrípky A(H1N1). Pacient uplynulý týždeň na následky tohto ochorenia zomrel,“ konštatovala Tolnayová.

Podľa nej prvé príznaky respiračného ochorenia sa u 72-ročného pacienta z okresu Revúca objavili už uplynulý týždeň. Mal teploty okolo 38 stupňov Celzia, suchý dráždivý kašeľ, bol malátny, trápili ho bolesti svalov a kĺbov, bolesti na hrudníku, mal sťažené dýchanie a ďalšie ťažkosti. Jeho tiež hospitalizovali na OAIM v Rimavskej Sobote, kde ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu.

„Pacientovi odobrali potrebné výtery a zaslali ich do virologického laboratória RÚVZ Banská Bystrica. Podľa pracovníčky laboratória molekulárnej biológie Lucie Maďarovej bola potvrdená chrípka typu A zatiaľ bez bližšej identifikácie. Či ide o vírus pandemickej chrípky A(H1N1), bude známe v pondelok,“ uzavrela Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM