Radka Deckerová Rôzne

Kúzelný ranč pri Dobšinskej ľadovej jaskyni: V lete frmol, v zime ledva prežijú!

Ranč pod Ostrou skalou neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne už funguje takmer 20 rokov. Rodina Fabianová prevzala areál bývalého žrebčína v roku 1994 a dnes tu môžu návštevníci v 4. a 5. stupni ochrany prírody obdivovať aktivity agroturistiky.

Ilustračný obrázok k článku Kúzelný ranč pri Dobšinskej ľadovej jaskyni: V lete frmol, v zime ledva prežijú!
Zdroj: TASR

„V súčasnosti sa zaoberáme chovom hovädzieho dobytka a koní, pre našich turistov robíme rôzne aktivity ako napríklad výlety v sedle koní od jednej hodiny až po 100 kilometrov, to sú trojdňové výlety na koni, jazdy na saniach v zime, jazdy na koči v lete,“ vymenoval Ján Fabian, ktorý je zodpovedný za vedenie ranča. Dobytok chovajú bez trhovej produkcie mlieka, takže sa nedojí a následne sa kravy predávajú ako plemenný dobytok alebo na mäso.

Na rozvoj ranča sa podarilo jeho vedeniu získať finančné prostriedky z ministerstva pôdohospodárstva a Európskej únie. „Na základe toho sme postavili na mieste bývalej stajne z roku 1947 hotel s reštauráciou. Máme ubytovanie s kapacitou 30 postelí, ktoré sú rozdelené do šiestich apartmánov, zariadené je to v drevenom štýle,“ priblížil Fabian. Tvrdí, že práca na ranči je sezónna, keďže v lete nevedia, kam skôr skočiť a v zime ledva prežijú. „Sme necelý kilometer od Dobšinskej ľadovej jaskyne a hostia, ktorí ju navštívia, zavítajú aj k nám, takže v lete je to riadny "frmol“. Zimu sa snažíme vykryť štátnymi dotáciami na trvalo trávnaté porasty," dodal Fabian. Ranč je v blízkosti Slovenského raja a neďaleko sú aj tri menšie lyžiarske strediská.

Okrem chovu koní a dobytka sa tu podarilo zrealizovať aj lanový park s názvom Tarzánia. „Máme veľa turistov, ktorí sa sem vracajú už desať až 15 rokov, prídu viackrát do roka, dá sa povedať, že to už sú takí naši rodinní priatelia,“ konštatoval Fabian s tým, že práca na ranči je dosť náročná, pracuje sa tu od rána do večera.

V súčasnosti je na ranči 16 koní, prevažne ide o chladnokrvné, ktoré sa využívajú aj na prácu v lese, keďže na ranči sa zaoberajú aj ťažbou dreva. „Zvyšné kone sú typicky slovenské plemeno hucul, sú to malé húževnaté koníky, ktoré nepotrebujú extrémnu starostlivosť a vedia si poradiť aj v drsnejších podmienkach, ktoré tu vládnu v zime. Okrem toho máme aj koníka zvaného Quarter Horse, čiže štvrť míľový. Tieto kone majú vrodený kravský zmysel, takže vedia samostatne pracovať s dobytkom a zahnať ho,“ vysvetlil Fabian. Chovajú tu tiež kravy plemena charolais, ktoré sú bez trhovej hodnoty mlieka a nízke zavalité kravy typu angus, ktorých teľatá dosahujú hmotnosť v priemere viac ako 30 kilogramov. Spolu tu majú takmer 20 kusov dobytka.

Agroturistika na Slovensku má podľa Fabiana svoje opodstatnenie a budúcnosť, zaslúžila by si však väčšiu pozornosť zo strany štátu. „Keby sa viac Európska únia do toho oprela a viac podporovala našich chovateľov, tak si myslím, že by sa to určite dvihlo. Stále viac ľudí sa vracia k prírode a snaží sa žiť naturálnejším spôsobom. Dnes vo všetkých potravinách máte éčka, konzervanty a iné prídavné látky. My sa práve snažíme chovať dobytok bez podporných a prídavných látok,“ uzavrel.

Kúzelný ranč pri Dobšinskej ľadovej jaskyni
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM