Peter Simon Rôzne

Kurz zápästkovej techniky: Odborná lektorka ukáže aj tradičné splietanie drobných textílií

Pod vedením odbornej lektorky Školy remesiel ÚĽUV Jarmily Rybánskej - majsterky ľudovej umeleckej výroby, účastníci sa oboznámia s výrobou zápästkov, ako aj s tradičným splietaním drobných textílií a tkaním tkaníc.

Ilustračný obrázok k článku Kurz zápästkovej techniky: Odborná lektorka ukáže aj tradičné splietanie drobných textílií
Zdroj: ÚĽUV

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pripravuje zaujímavý kurz ojedinelej tradičnej textilnej techniky, ktorý sa uskutoční v sobotu, 28. októbra 2017 od 9:00 do 16:00 hodiny v Dome tradičnej kultúry Gemera.

Pod vedením odbornej lektorky Školy remesiel ÚĽUV Jarmily Rybánskej – majsterky ľudovej umeleckej výroby, účastníci sa oboznámia s výrobou zápästkov, ako aj s tradičným splietaním drobných textílií a tkaním tkaníc.

„Zápästky boli súčasťou mužského ľudového odevu, navliekali sa na zápästia ako ochrana pred chladom, poranením a súčasne slúžili aj na stiahnutie širokých rukávov košele. Čo sú tkanice? Je to úzka textília zhotovená tkaním na doštičke, krosienkach alebo kartičkách, ktorou sa uväzovali, upevňovali a zaväzovali časti odevu, využívali sa ako popruhy na plachty, plecnice na koše, prípadne ako ozdoba,“ uvádza Valéria Munková z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Účastníci si osvoja základné technologické postupy výroby zápästkov, tkaníc, pletencov pomocou foriem a kartičiek s vytváraním rôznofarebných vzorov.

„Kurz ponúkame širokej verejnosti, pedagogickým zamestnancom, folkloristom, zamestnancom kultúrnych zariadení Košického samosprávneho kraja, ktorých poslaním je uchovávanie a odovzdávanie hmotného kultúrneho dedičstva,“ spresnila Mgr. Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM