Radka Deckerová Kultúra

Kurz gemerských ľudových tancov: Podmo na tenec ...

V sobotu 10. novembra sa v Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave uskutočnila ďalšia lekcia školy gemerských ľudových tancov Podmo na tanec... .

Ilustračný obrázok k článku Kurz gemerských ľudových tancov: Podmo na tenec ...
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie postupne získava na popularite, o tom svedčí dobrá účasť. „Na tejto škole tanca boli zastúpené takmer všetky vekové kategórie, mali sme tu účastníkov z Čiernej Lehoty, Rožňavského Bystrého, Rožňavy, Vlachova, Dobšinej a Rejdovej, a to v neočakávanom počte, takmer päťdesiat účastníkov“, prezradila M.Ferenczová z GOS.

Organizátorov mimoriadne potešila účasť mladých ľudí a ich záujem o teoretickú časť. Lektor Mgr. Ján Lipták, choreograf a režisér programov, sa snažil pútavou formou účastníkov oboznámiť aj s historickými údajmi, ktoré úzko súvisia s vývojom tradičnej ľudovej kultúry horného Gemera. Spoločne na konkrétnych ukážkach konfrontovali názory k jednotlivým formám spracovania programov, choreografií a uvedenia ich na scéne a pod. Ďalej už program školy tanca pokračoval praktickou časťou. Lektor na začiatok predviedol základné kroky a motívy, ktoré sú charakteristické pre horný Gemer aby si ich ľahšie osvojili.

Chlapci a muži zvládli palicový z Rejdovej, dievčatá a ženy popod ruku, hada, kolesá a na záver párové – slovenskú polku a čardáš. Atmosféra bola veľmi dobrá, mladší účastníci postupne stratili zábrany a zábavnou formou si ľahšie osvojili základy gemerských ľudových tancov. Pri ľudovej hudbe O.Hlaváča to už bola zábava, aj keď oči pána Liptáka sledovali ich kroky, držanie tela i partnerky, boli radi že im to ide. „Verím, že aj na budúci rok sa nám podarí uskutočniť takú úspešné podujatie, vítaní sú všetci, ktorí majú radi ľudový tanec a chcú si osvojiť charakter gemerských tancov," dodala na záver.

Mária Ferenczová
GOS Rožňava

Podmo na tanec...
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM