Peter Simon Správy

Krytá plaváreň v Rožňave nebude. Pozrite, čo vyrastie v meste miesto nej

V nedávnej ankete, ktorú pripravilo OZ Mesto v pohybe jednoznačne dominovala krytá plaváreň. My sme zistili, ako a čo ďalej, či je to ešte výhodný projekt a porozprávali sa na túto tému s kompetentnými. Zistili sme aj ďalšie zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Krytá plaváreň v Rožňave nebude. Pozrite, čo vyrastie v meste miesto nej
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Anketa bola zameraná na najžiadanejší voľnočasový objekt. Oslovených bolo 1673 respondentov, väčšina z nich sa postavila práve za krytú plaváreň.

Výstavba krytej plavárne začala v roku 1989. Na tú dobu to mala byť priam vytúžená stavba v našom meste. Podľa informácií sa takéto plavárne budovali len v niektorých väčších mestách. V roku 1991 stavbu prevzala od štátu súkromná spoločnosť, ktorá naďalej budovala a stavala túto, dá sa povedať veľkú stavbu. Súkromná spoločnosť sa venovala tejto výstavbe tri roky. Následne odovzdala stavenisko mestu Rožňava. „V podstate aj keby sa to už malo dokončiť, tak je to na dnešnú dobu úplne nerentabilné. Celé je to tak stavené, že tam nieje domyslený prenájom súkromníkom, čo je v dnešnej dobe samozrejmosť,“ prezrádza Miroslav Tomášik, ktorý stál pri začiatkoch budovania plavárne.

Na tú dobu moderná stavba

Ako ďalej dodal, v tej dobe bola stavba relatívne moderná, ale ten projekt je už viac ako tridsať ročný a dnes už úplne neprípustný. V tom čase také niečo ako klimatizácia a rôzne iné veci, ktoré sú v dnešnej dobe samozrejmosťou, ešte neexistovalo. „Na tú dobu mal byť v plavárni len 25 m bazén, šatne a základné veci. Stavba sa ukončila presne v čase, keď malo prisť na rad betónovanie bazéna,“ dodal Tomášik. Na koniec rozhovoru prezradil perličku, že už v roku 1997 sa na stavenisku rozkradli na tú dobu veľmi špecialné hliníkové okná, ktoré sa následne našli rozpílené v neďalekom šrotovisku a ich vtedajšia hodnota prekračovala momentálných 36 000€.

Anketu síce vyhrala, no už výnos nikdy neprinesie

„Realizácia výstavby krytej plavárne by mala byť v súlade s moderným ponímaním stavieb, či už z hľadiska nizkoenergetických alebo  ekonomických nákladov. Rozostavaná plaváreň už pravdepodobne nevyhovuje ani zo statického hľadiska. Našim zámerom je vybudovanie viacúčelového objektu s krytým bazénom, kaviarňou a apartmánmi. Prvým pokusom na získanie finančných zdrojov bolo zaslanie zámeru do súťaže Podnikateľský nápad roka 2014,“ prezrádza Martin Mikolaj z mestského úradu.

Skôr ako plaváreň by však malo v meste vyrásť streetworkoutové ihrisko. „V spolupráci s Streetworkout Rožňava je v prípravnej fáze vybudovanie ihriska pre širokú verejnosť. V súčasnosti má skupina prísľub získania časti finančných prostriedkov, na ďalšiu časť bude potrebné osloviť sponzorov a riešiť lokalitu,“ dodáva Mikolaj.

Financie niesu prvoradé

Podľa naších informácií na vybudovanie cyklochodníka nie sú dôležité ani tak financie ako ochota a rokovanie so zainteresovanými stranami, Povodie rieky Slaná a Správy ciest. „Jednou z možností by bolo vybudovanie cyklochodníka, cyklotrasy na existujúcich protipovodňových násypoch. Po vykonaní drobných úprav a pravidelnom kosení by bolo potrebné dobudovať len značenie,“ povedal na záver Mikolaj.

Krytá plaváreň je podľa ankety najžiadanejšia
13
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM