Peter Simon Kultúra

Krásy krasu: Nezvyčajná foto výstava prezentuje poklady nášho kraja

Výstava pod názvom Krásy Krasu, ktorá prebieha v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v našom meste prezentuje predovšetkým prírodný poklad nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Krásy krasu: Nezvyčajná foto výstava prezentuje poklady nášho kraja
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Tatiana Bachňáková z knižnice, územie krasu bolo osídlené už v praveku. Nasvedčujú tomu jaskynné aj povrchové nálezy spred 30-tisíc rokov. „S pojmom Slovenský kras sa prvýkrát stretávame v práci poľského geografa Dr. Rehmana v roku 1895. Dĺžka územia je v smere sever-juh asi 32 km, v smere západ-východ 72 km. Národný park zasahuje do katastra 36 obcí, ochranné pásmo do katastra 24 obcí,“ upresňuje Bachňáková.

Výstava prezentuje osobitosti a zaujímavosti Slovenského krasu z pohľadu odborníkov, ktorí sa venujú jeho skúmaniu a ochrane. „Rôznorodosť fotografií umožňuje návštevníkom výstavy nájsť inšpiráciu na jeho ďalšie poznávanie,“ povedal Ján Kilík riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Brzotín.

Ako dodal, Slovenský kras sa rozprestiera na území okresov Rožňava a Košice-okolie, časť jeho ochranného pásma leží v okrese Revúca. „Určite odporúčam nielen žiakom a študentom jednotlivých škôl okresu navštíviť túto výstavu, ktorú by sme mohli nazvať aj ako prírody pokladu, ale aj širokej verejnosti. Je na nej ako fotografická, tak aj textová časť,“ dodal riaditeľ Národného parku Slovenský kras Brzotín.

„Výstava KRÁSY KRASU je prístupná širokej verejnosti v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 v rámci výpožičných hodín do 4.11.2015.Vstup je voľný,“ informovala Tatiana Bachňáková z knižnice v našom meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM