Peter Simon Kultúra

Krásnohorské hradné hry sú tu čo nevidieť: Čaká vás množstvo účinkujúcich a perlička, Živý šach!

Už onedlho sa začne písať ďalšia história čoraz populárnejšieho podujatia. 11. ročník Krásnohorských hradných hier s množstvom noviniek. Návštevník na vlastné oči zažije pravý živý šach!

Ilustračný obrázok k článku Krásnohorské hradné hry sú tu čo nevidieť: Čaká vás množstvo účinkujúcich a perlička, Živý šach!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Krásnohorské hradné hry a ich sprievodné programy patria medzi najväčšie historické podujatia na Slovensku. Ich organizátor občianske združenie Tri ruže v partnerstve s Obcou Krásnohorské Podhradie už roky vďaka spolupráci so šermiarskymi skupinami z rôznych regiónov a krajín divákom prináša zážitok z kultúrnej rozmanitosti a oživenia histórie. Hry tradične priťahujú záujemcov o históriu, historické bojové umenie a historické remeslá z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Ako informujú organizátori populárneho podujatia pod hradom Krásna Hôrka, v histórii hradných hier sa uskutoční prvá unikátna veľká šachová partia – Živý šach. Na obrej šachovnici bude 36 živých figurín bojovať na život a na smrť.

Celé to začne zaujímavým pozvaním

Živými pozvánkami v Košiciach, Rožňave a Krásnohorskom Podhradí v piatok 5. augusta odštartuje už jedenásty ročník Krásnohorských hradných hier, ktoré sú zaradené medzi TOP podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Podujatie sa uskutoční v sobotu na priestranstve pod hradom Krásna Hôrka, ktorý pred štyrmi rokmi vyhorel a v súčasnosti stále prebieha jeho rekonštrukcia a obnova.

Aj tohto roku čaká na návštevníkov od slávnostného otvorenia o desiatej predpoludním až do neskorého večera pestrý program a množstvo sprievodných podujatí, takže si malí, ale aj veľkí návštevníci prídu na svoje. V programe vystúpi okolo 150 účinkujúcich.

„Deti zaujme najmä dopoludňajší program. Hradný šašo, známy mím Miroslav Kasprzyk, bude celý deň deti zabávať svojimi kúskami a pripravil si pre ne aj interaktívne predstavenie Zlý kráľ. Určite ich upúta aj šermiarske divadelné predstavenie v dvoch dejstvách – Žán! Dnes budeš líška alebo umenie majstra sokoliara,“ pozýva na podujatie tých najmenších výkonná riaditeľka KOCR Košický kraj Lenka Vargová Jurková.

Ako spresnila priebeh programu, od jednej popoludní sa pod hradom uskutoční v histórii hradných hier prvá unikátna veľká šachová partia – Živý šach. Na obrovskej šachovnici, na 40 m2, bude 36 živých figurín bojovať na život a na smrť. Po napínavej šachovej partii si účastníci budú môcť vydýchnuť na koncerte hudobnej skupiny Marnatosnaha.

Program pre každého

Divákom sa predstaví aj historická strelecká a bojová jednotka. Súbežne s programom začne aj verbovanie rodičov do kráľovskej armády i výcvik mladých rytierov. Spoločne zvedú bitku o slamený hrad Slamburg. O pol štvrtej budú diváci sledovať vystúpenie lukostrelcov na koňoch zo skupiny Attila Nomád, ale aj súboje rytierskych družín. Nasledovať bude divadelné predstavenie Milovaný nepriateľ a potom vystúpenie Štefana Hundžu „Hangya“ a jeho syna Tomáša, ako aj koncert dievčenskej akustickej skupiny MIXTAPE z Rožňavy. Už za súmraku o pol deviatej večer sa opäť rozohrá Živý šach – veľkolepá partia pri západe slnka, kde posledné lúče slnka vystrieda svit faklí a poskytne tak divákom naozaj nezabudnuteľný zážitok. Hradné dni vyvrcholia o pol desiatej posledným plamenným súbojom.

Súčasťou podujatia budú aj ukážky rôznych historických remesiel v stredovekej dedine a rožňavská reštaurácia Tri ruže pripraví dobovú stredovekú kuchyňu, kde budú z veľkého grilu ponúkať rôzne kulinárske špeciality. Ani v tomto roku nebude chýbať jedinečný stánok Kráľovská čokoláda, v ktorom návštevníci môžu ochutnať nielen originálnu Kráľovskú čokoládu, ale tiež Kráľovskú ľadovú kávu.

Ako dodala Jurková, aj pri tomto podujatí je pripravená zľavnená turistická ponuka v mieste konania a jeho okolí. Napríklad za polovičné vstupné bude možné kochať sa pohľadom na Gemer z rožňavskej Strážnej veže a do kaštieľa v Betliari budú mať deti bezplatný vstup. Dvadsaťpercentnú zľavu dostanú návštevníci Krásnohorskej jaskyne, či reštaurácie Tri ruže v Rožňave.

Na návštevníkov čaká veľa zábavy, zážitkov, gurmánskych špecialít a dobrej atmosféry.

Pozrite si našu bohatú galériu z uplynulého 10. ročníka podujatia pod hradom Krásna Hôrka.

Foto: ilustračné

Veľkolepé hradné hry pod hradom Krásna Hôrka v obrazoch
30
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM