Peter Simon Správy

Krásne tóny flauty v rožňavskej katedrále: Zahraničný hosť predviedol bravúrne vystúpenie, FOTO a VIDEO

16. ročník podujatia Ars Antiqua Europae in Via Gothica otvoril hosť zo zahraničia. Poľský flautový súbor Bianco Fiore predviedol bravúrny výkon.

Ilustračný obrázok k článku Krásne tóny flauty v rožňavskej katedrále: Zahraničný hosť predviedol bravúrne vystúpenie, FOTO a VIDEO
19
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave organizuje 16. ročník Medzinárodnej prehliadky historickej hudby európskych regiónov na Gotickej ceste, vďaka ktorej na istú chvíľu ožijú chrámy starou hudbou.

„Tohtoročná dramaturgia festivalu sa opäť orientuje na gotické chrámy, ale aj naše domáce priestory Domu tradičnej kultúry Gemera. Na účinkovanie v úvodnom a záverečnom koncerte prijali pozvanie mimoriadne domáce talenty, ale aj zahraniční hostia, no koncerty, ktoré prebiehajú počas víkendu taktiež zaručujú kvalitný umelecký zážitok. Festival tento rok finančne podporil Fond pre podporu umenia, vďaka ktorému môžeme pokračovať v ďalšom ročníku tohto festivalu,“ hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná.

V úvode sa predstavil poľský flautový súbor

Festival oficiálne otvorili v Rožňave 22.9 (piatok) o 19:00 hod. v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie. Úvodný koncert s názvom Rôzne farby renesančnej polyfónie – hudobná cesta cez Európu v 16. storočí predstavil poľský flautový súbor Bianco Fiore, ktorý pod vedením Magdaleny Warźawa dosahuje mimoriadne úspechy v medzinárodných súťažiach a patrí medzi poľskú hudobnú špičku, ktorá sa zameriava na renesančnú a barokovú hudbu.

„Úvodný koncert patril Katedrále Nanebovzdania Panny Márie v Rožňave. Stretli sme sa trošku na netradičnom mieste, keďže sme pominulé roky začínali v Štítniku, no koncepcia otvorenia programu sa pozmenila už minulý rok. Hudba tohoto typu najlepšie znie v chrámoch, kde bola aj vytvorená, už aj kvôli akustike a atmosfére. Na otvorení sa zúčastňuje flautový súbor. Takéto zoskupenie sme ešte nemali. Je síce menší, je to kvarteto, ale cielene sme chceli do takého veľkého prostredia priniesť jemný nástroj ako flautu,“ povedala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Hovoreným slovom nielen úvodný koncert, ale aj celý festival sprevádza moderátorská dvojica Zuzana Bobríková a Juraj Genčanský.

Ožije aj kostol v Čečejovciach

V sobotu, 23. septembra sa festival presunie do Ranogotického kostola v Čečejovciach, kde po prvýkrát, vzhľadom na veľkosť kostolíka, bude účinkovať Mužský spevokol Sama Daxnera. „Tento spevokol je jedinečný mužskými hlasmi a tým, že tohto roku oslavuje neuveriteľných 140 rokov od svojho založenia. Dirigentkou je pani Gabriela Rufusová. Koncert bude doplnený aj ženským spevom sólistky a hostky Marty Svobodovej, ktorá spev vyučuje na umeleckej škole v Tisovci,“ ďalej uvádza Hlaváčová.

Na svoje si prídu aj Rožňavčania

V nedeľu, 24. septembra o 12:00 hod. sa presunie program do Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. V spoločenskej sále zahrá trojica profesionálnych muzikantov Lucia Harvanová (husle), Roman Rusňák (viola) a Maroš Klátik (klavír), tri koncertné diela od J.S. Bacha, R. Lovlanda a D. Šostakoviča. V priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera okrem koncertu bude možné vzhliadnuť aj vzácnu výstavu paličkovanej čipky z troch krajín (Slovenska, Maďarska a Poľska).

O 18:00 hod. sa presunie podujatie do Letohrádku Dardaleny v Markušovciach, kde budú mať možnosť návštevníci festivalu vidieť a počuť spomínané trio, ktoré zostavil rožňavský umelec a hráč na violu Roman Rusňák, s programom Jesenné komorné kreácie.

Záver v Štítniku

„Ďalší už 16. ročník Ars Antiqua Europae in Via Gothica slávnostne ukončíme v Evanjelickom kostole v Štítniku, 25. septembra o 18:00 hod. so slovenskou hudobnou špičkou. Michal Červienka Trio, nesie názov projektu, ktoré pod vedením známeho akordeonistu Michala Červienku zahrá prevažne diela od francúzskeho skladateľa a absolútneho virtuóza Richarda Galliana. Na tomto koncerte budeme mať možnosť počuť okrem sólistu Michala Červienku aj ďalšie výrazné osobnosti slovenskej hudobnej scény klaviristu Klaudia Kováča a Róberta Ragana, ktorí sa môžu pochváliť významnými oceneniami. Pevne veríme, že divákov počas celého festivalu čaká pestrý umelecký zážitok spojený s atmosférou starých gotických stavieb,“ končí rozprávanie o festivale starej hudby na Gotickej ceste riaditeľka GOS Helena Novotná.

Podujatie, ktoré sa uskutoční pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM