Eva Viestová Krimi

Kotleba a búranie chatrčí v osade: Všetko je opäť inak!

Bude sa napokon v osade búrať, alebo nebude? Starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo popiera medializované informácie, že podpísal povolenie na likvidáciu rómskych príbytkov. Miestny vajda však tvrdí pravý opak.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba a búranie chatrčí v osade: Všetko je opäť inak!
Foto: Eva Viestová

Aká budúcnosť čaká chatrče pod vyhorenou Krásnou Hôrkou je zatiaľ otázne. Vo finiši minulého týždňa na verejnosť prenikli informácie, že hlava Krásnohorského Podhradia údajne už podpísala búracie povolenie na tri domy na Kotlebovom pozemku. Peter Bollo však vraví, že to nie je pravda.

"Neviem, komu tieto fámy prospievajú. Nepodpísal som žiaden dokument o búraní čiernych stavieb a nepotrebujem ani ochranu. Aj dnes som bol v osade a som živý a zdravý,“ povedal podľa portálu cas.sk starosta obce. Reagoval tak aj na medializované informácie, že mal po podpísaní rozhodnutia vraj požiadať mužov zákona o svoju ochranu.

Peter Bollo však zároveň prezradil, že v týchto dňoch sa stále skúma, či sú domy, v ktorých bývajú rómske rodiny postavené v súlade s verejným záujmom a spĺňajú právne náležitosti. Vajda Ľudovít Gunár však o celej veci tvrdí niečo iné. „Keď minulý týždeň prepukli vášne o búraní domov v osade, starosta mi v sobotu povedal, že iné rozhodnutie ako zbúrať čierne stavby ani nemohol podpísať," povedal pre cas.sk.

Ako to celé v osade pod hradom napokon dopadne je tak zdá sa nateraz vo hviezdach. Jedno je však isté. Rómovia sa o svoju budúcnosť aj príbytky stále boja a sú pripravení si ich brániť. Tamojších obyvateľov líder strany Naše Slovensko označuje za zodpovedných za vyhorenej kultúrnej pamiatky. K tomu došlo ešte v marci pri obrovskom požiari.

Po tom, čo sa kotlebovcom podarilo dostať pod svoj palec niektoré pozemky v osade, zahájili v poslednú septembrovú sobotu na mieste akciu, ktorú sami nazvali upratovanie. Napokon však k búraniu domov nedošlo a dav ľudí sa do osady pre policajné opatrenia ani nedostal. To sa podarilo iba Mariánovi Kotlebovi, všetko však dopadlo bez búrania či násilností.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM