Peter Simon Správy

Košický kraj hodnotí doterajšiu letnú turistickú sezónu pozitívne: Návštevnosť sa zvyšuje

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj hodnotí doterajšiu letnú turistickú sezónu v porovnaní s minulým rokom pozitívne.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj hodnotí doterajšiu letnú turistickú sezónu pozitívne: Návštevnosť sa zvyšuje
Zdroj: TASR

„Máme informácie, že domáce destinácie sa tešia zvýšenej návštevnosti najmä domácich návštevníkov a tento trend pociťujeme aj my v regióne. Keďže ukazovatele výkonnosti ubytovacích zariadení ešte nie sú k dispozícii, nie je možné sa konkrétne vyjadriť k číslam. Avšak, čo sa týka porovnania vychádzajúceho z návštevnosti atraktivít, je možné povedať, že celková návštevnosť by mohla byť vyššia ako v minulom roku,“ uviedla výkonná riaditeľka KOCR Košický kraj Lenka Vargová Jurková s tým, že štatistické údaje budú mať koncom roka.

Zároveň vysvetlila, že letnú sezónu vnímajú širšie ako len prázdninový čas dovoleniek. „Možnosti trávenia voľného času sú aj v období skorej jesene, kedy tu máme podujatia a atraktivity spojené napríklad s vínom – vinobrania na Tokaji a športom – Medzinárodný maratón mieru, či Night run v Košiciach,“ skonštatovala Vargová Jurková.

Podľa jej slov v tejto sezóne posilnili povedomie o Zemplínskej Šírave prostredníctvom Retra na Šírave alebo o Národnom parku SR cez splav Hornádu a sprístupnenie rokliny Kyseľ. „Snažíme sa takisto operatívne podchytiť rastúci záujem zahraničných médií o Slovensko, alebo Košický región poskytnutím autentického zážitku hosťujúcim novinárom, a šíriť tak povedomie o košickom regióne ako bezpečnej destinácii aj za hranicami Slovenska,“ skonštatovala riaditeľka KOCR Košický kraj.

Turisti majú najväčší záujem o tradičné lokality a atraktivity, ako historické mesto Košice, Spišský hrad, Slovenský raj a jaskyne UNESCO.

Najvyšší záujem o Slovensko a Košický kraj je podľa Vargovej Jurkovej zo strany českých turistov. „Dôležitú rolu tu zohráva určite situácia v Európe a bezpečnosť tradičných destinácii. Preto turisti začínajú uprednostňovať dovolenku doma alebo v okolitých krajinách, ktoré vnímajú bezpečnejšie. Z čoho logicky benefituje aj Slovensko a košický región,“ dodala Vargová Jurková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM