Peter Simon Správy

Kosenie v Rožňave: Ako prebieha a koľko eur naň ročne poputuje?

Rožňava sa aj túto jar stará o svoje zveľaďovanie. S teplejším počasím porástla tento rok tráva o čosi rýchlejšie. Ako prebieha kosenie v našom meste, kto ho má na starosti a koľko eur poputuje na túto činnosť?

Ilustračný obrázok k článku Kosenie v Rožňave: Ako prebieha a koľko eur naň ročne poputuje?
Zdroj: TASR

V hlavnej činnosti TSM zabezpečuje údržbu miestnych komunikácií a chodníkov. Jedná sa hlavne o čistenie komunikácií, zimnú údržbu, výspravky výtlkov, čistenie dažďových vpustí a priekop a údržbu dopravného značenia. V rámci údržby zelene sa vykonáva kosba trávnatej plochy, výsadba letničiek a následná údržba záhonov, údržba živých plotov, omladzovacích rezov okrasných drevín a výrub stromov.

Úpravu zelene majú v našom meste na starosti Technické služby mesta. My sme zisťovali, ako prebieha, podľa čoho sa vyberajú prioritné lokality, ale aj to, koľko eur na práce putuje a mnoho ďalší dôležitých informácií. Riaditeľ technických služieb Mikuláš Gregor uviedol, že kosiť sa začalo od druhej polovice apríla. Podľa jeho slov tomu tak bolo aj minulý rok. Gregor dodal, že kosenie pretrváva približne do konca novembra, avšak rolu zohráva samozrejme aj počasie.

„Prioritne sa kosí centrum mesta, okolo budovy OKC aj v týždenných intervaloch podľa počasia a potreby. Okrem mesta máme na starosti aj mestské časti Rožňava Baňa a Nadabula. Staráme sa o 62 ha zelenej plochy,“ povedal Mikuláš Gregor.

Dodal, že všeobecne sa s kosením začína v centre mesta na Nám. Baníkov a veľký park pri Obchodnej akadémii, Nám. 1. Mája. Následne sa pokračuje na sídliskách. „Momentálne sa kosí na sídlisku Vargove Pole, a budeme pokračovať v kosení na severnej časti mesta – sídlisko P.J.Šafárika a priľahlé ulice. V neposlednom rade sa pokosí Rožňava Baňa a Nadabula. Nezávisle od uvedených lokalít sa kosí cintorín v Rožňave, aj starý cintorín a cintorín v Nadabulej. Kosenie sídlisk je plánované tento rok 4 krát a mesto – centrum 10 až 15 krát, podľa potreby,“ spresnil riaditeľ.

„V Roku 2016 stálo ošetrenie trávnatých plôch 126 550 eur. Na rok 2017 je naplánovaná suma na ošetrenie trávnatých plôch vo výške 126 680 eur,“ doplnil Mikuláš Gregor.

Ak informoval riaditeľ, okrem spomínaného kosenia sídlisk, Technické služby mesta kosia tiež ihriská na Juhu, ihrisko pri ZŠ Komenského, a vykonávajú správu futbalového ihriska, či kúpaliska. „V priebehu roku a tiež v tomto období prebieha úprava, ošetrovanie stromov, orezy konárov, úprava kríkov. Začiatkom budúceho týždňa máme naplánovanú výsadbu kvetov na Nám. Baníkov, a pri OKC. Zalievanie kvetov v suchom období prebieha v týždenných intervaloch. O kosenie sa stará dvanásť poverených ľudí. Tým asistuje aj technika, a to traktorová kosačka Rasant + Holder a traktorová kosačka so samozberom,“ spresnil Mikuláš Gregor.

Ľudia niekedy hromžia, že sa kosí zavčasu ráno. Podľa riaditeľa sa kosí výlučne len v pracovných dňoch. „V mesiaci apríl a máj kosenie prebieha časovo od 7:15 hod. do 15:00 hod. V mesiacoch jún až október máme naplánované kosenie od 6:15 hod. do 14:00 hod,“ doplnil Gregor.

Riaditeľ apeluje aj na vodičov. „Prosíme všetkých obyvateľov nášho mesta o zohľadnenie parkovania pri kosení na jednotlivých sídliskách,“ dodal na záver Mikuláš Gregor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM