JAB Rôzne

Kedysi patrilo medzi naj v Raji, teraz je strašiakom: Smutné FOTKY zo známeho strediska

Minule sme vás informovali o katastrofálnom stave kúpaliska Konga. Aj bývalé turistické stredisko Tatran je v podobnom stave. No budúcnosť tohto strediska je optimistická.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi patrilo medzi naj v Raji, teraz je strašiakom: Smutné FOTKY zo známeho strediska
Foto: Jana Buvalová

V Slovenskom raji nájdeme viacero zanedbaných a zdevastovaných rekreačných stredísk, ktoré niekedy patrili medzi tie naj. Osud, čas a hlavne ľahostajnosť niektorých majiteľov sa podpísala pod stav v akom sa v súčasnosti nachádzajú. Turistické stredisko Tatran v katastrálnom území obce Spišské Tomášovce, by tiež vedelo rozprávať.

Namiesto turistov sa v stredisku usídlili včely

Na poschodí, kde bola niekedy recepcia sme našli v čase našej reportáže včelí roj a ženu s kuklou na hlave. Na otázku čo tu robí odpovedala. „Snažím sa ich zachrániť, pretože by s najväčšou pravdepodobnosťou zimu neprežili.“ Ako sme sa neskôr dozvedeli po rokoch chátrania toto stredisko odkúpili manželia Podkrivatský a už majú aj smelé plány do budúcna.

Niekoľko kontajnerov odpadu

Na rozdiel od zdevastovaného kúpaliska Kongo, ktorého s najväčšou pravdepodobnosťou nič dobré nečaká osud rekreačného strediska je už v rukách ľudí, ktorí sa pustili do čistenia a nielen to. „Už to tu niekoľko mesiacov čistíme a vyvážame odpadky. Snažíme sa to dostať do predstavebného stavu,“ povedal nám majiteľ.„Keď získame stavebné povolenie ideme to tu postaviť do roku 2014,“ doplnil. Skôr ako sa pustia do výstavby je však potrebné všetko vyčistiť. „Keď sme sem prišli, tak to bolo jedno veľké smetisko. Ako prvé sme museli objednať kontajnery a všetok odpad vyniesť neverili by ste čo všetko tu bolo,“ posťažovala sa majiteľka. ,,Okrem toho sme sa snažili očistiť aj jednotlivé chatky od porastov,“ dodala. V areáli Tatran zmizlo už niekoľko pôvodných chatiek. Noví majitelia sa rozhodli vymeniť všetkých 34.

Rekreačné stredisko v novom šate

Majitelia už majú aj jasnú predstavu do budúcna. „Boli sme tu pred 15 rokmi a odvtedy sa tu nič nezmenilo, čo nás veľmi mrzelo. Tak sme sa do toho pustili my. Urobíme všetko preto, aby sme stredisko zmodernizovali a aby sa cestovný ruch v Slovenskom raji rozbehol do nového tisícročia,“ prezradil majiteľ. Okrem chatiek Tatran dostane novú elektriku, internetové pripojenie, reštauráciu aj recepciu. Manželia sa zhodli, že do budúcna chcú pre turistov to najlepšie. Aby si po turistike po Slovenskom raji mali kde oddýchnuť dať si dobré jedlo a kávu.

Rekreačné stredisko Tatran v dezolátnom stave: Čoskoro sa to zmení
10
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM